latinica  ћирилица
06/10/2018 |  18:04 ⇒ 07/10/2018 | 07:01 | Аутор: РТРС

Грађани бирају између 7.494 кандидата и 128 политичких субјекта

У БиХ на снази је изборна ћутња, која ће трајати до затварања бирачких мјеста. Ујутро од 7.00 часова биће отворено пет и по хиљада бирачких мјеста.

На четири гласачка листића грађани ће бирати између 7.494 кандидата и 128 политичких субјекта! Право гласа има више од 3,3 милиона грађана.

Од 7.00 часова ујутро до 19.00 часова увече грађани ће моћи да гласају за политичке представнике на 518 функција у БиХ. На Општим изборима бирају се три члана Предсједништва, предсједник и два потпредсједника Републике Српске, 42 посланика парламента БиХ, од чега 28 из Федерације и 14 из Републике Српске, 83 посланика Народне скупштине Републике Српске и 98 Парламента Федерације БиХ.

Такође, биће изабрано и 289 посланика у десет кантоналних скупштина у Федерацији. Осим на редовним бирачким мјестима, гласање је омогућено и грађанима којима је кретање ограничено.

Бранко Петрић, предсједник ЦИК БиХ каже да је формирано 314 мобилних тимова, који ће обићи око десет хиљада грађана, који не могу да напусте своје домове, а који желе да гласају.

Сваки гласач у Српској добиће четири листа, а на сваком понаособ може да гласа за члана Предсједништва из Српске, предсједника или потпредсједника Републике Српске, посланике у Народној скупштини и представнике из Српске у Парламенту БиХ.

Право гласа у Српској има више од 1,2 милиона становника. Осим у БиХ, гласаће се и у иностранству.

"Ове године наши гласачи ће моћи да гласају лично у амбасадама у Камбери, Бечу, Берлину, Ослу, Београду и генералним конзулатима БиХ у Чикагу, Минхен, Штутгарту, Франкфурту и Грацу. На овим мјестима гласаће око хиљаду грађана", истакао је Петрић.

За праћење избора ЦИК је акредитовао 6.424 посматрача, од којих је око 1.500 странаца, док су општинске изборне комисије регистровале око 60.000 страначких посматрача.

Избори ће коштати око 8,5 милиона марака, а грађани ће своје гласачке листиће први пут убацивати у провидне гласачке кутије.

На биралиште свако треба да понесе један од идентификационих докумената издатих у БиХ – личну карту, возачку дозволу или пасош.

Уколико грађани не знају на ком бирачком мјесту се налазе, могу то да провјере на веб страници Централне изборне комисије, укуцавајући своје име и матични број или слањем смс поруке, након чега ће добити информацију гдје могу да гласају.