latinica  ћирилица
07/10/2018 |  07:05 ⇒ 09:45 | Аутор: РТРС

Филм "Лица Лафоре" награђен у Москви

Филм "Лица лафоре" режисера Дениса Бојића рађен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске награђен је на 22. Међународном телевизијском фестивалу Братина, који се одржао у Московској области Дмитров. Филм наше куће добитник је награде за трећи најбољи интернационални филм, а ово је уједно и трећа награда за ово остварење која долази из Руске Федерације
Филм "Лица лафоре" награђен у Русији - Фото: РТРС
Филм "Лица лафоре" награђен у РусијиФото: РТРС

На фестивалу Братина, одржаном под покровитељством гувернера Московске регије, Радио-телевизија Републике Српске учествовала је заједно са висе од 50 телевизијских станица а такмичило се више од 300 филмова из 16 држава, међу којима су Србија, Македонија, Летонија Бугарска, Пољска, Кина, Чиле, Бјелорусија и Летонија.

Филм "Лица Лафоре" приказан је на бројним међународним филмским фестивалима као и медицинским факултетима и здравственим установама, између осталог и на 32. конгресу епилептолога у Барселони те у фармацеутској компанији "Ionis Pharmaceutical" у Сан Дијегу.

Филм "Лица Лафоре" документује судбину породице Гајић, која је у борби са Лафорином болешћу изгубила старију кћерку Татјану, али је захваљујући помоћи добрих људи и властитим новцем постала један од највећих донатора за проналазак лијека за Лафорину болест и спас млађе кћерке Милане.

Овај први дугометражни филм из БиХ који се бави темом ријетких болести добио је и институционално признање те је приказан у Европском парламенту у Стразбуру, Народној скупштини Републике Српске и Парламентарној скупштини БиХ.

У наредном периоду "Лица Лафоре" очекују специјалне пројекције у Скопљу те на 91. Конгресу Неуролога Њемацке у Берлину. Осим тога филм ће ускоро бити приказан на фестивалима у Бањалуци, Тузли, Скопљу и Краснодару.