latinica  ћирилица
07/10/2018 |  09:20 ⇒ 09:58 | Аутор: Б92

Хамилтон доминантан у Јапану, Британац на корак до титуле

Британски возач Луис Хамилтон побиједио је на трци за Велику награду Јапана на стази Сузука без великих проблема.
Формула 1 - Фото: Getty Images
Формула 1Фото: Getty Images

Возач Мерцедеса је имао контролу од почетка до краја трке када је био пуних 13 секунди испред првог пратиоца, клупског колеге Валтерија Ботаса.

Нијемац Себастијан Фетел је успио да се попне само до шестог мјеста након што је стартовао са деветог послије квалификација.

Њега је коштао судар са Максом Ферстапеном у раној фази трке када је Фетел агресивним маневром пробао да претекне Макса, ударио га и истјерао са стазе, али и сам изгубио позицију и пао ближе зачељу.

Хамилтон је одмах по завршетку трке јасно ставио до знања свом тиму колико се добро осјећа у свом болиду и колико воли да вози на стази на којој је побиједио четири пута за пет година.

Колико је желио своју 71. победу, а девету у сезони показује и то што је Луис у 52. од 53. круга одвозио своје најбрже вријеме 1.32,670. Бржи круг је са 1.32,318 имао Фетел, али је то Нијемцу тренутно слаба утјеха.

Валтери Ботас је током трке "чувао леђа" свом клупском колеги из Мерцедеса који као тим наставља да доминира ове сезоне. Трећи је био возач Ред Була Макс Ферстапен, четврти је био Данијел Рикардо, пети Кими Раиконен.

Од шестог до десетог мјеста су редом били Фетел, Перес, Грожан, Окон и Пјер Гасли. Данијел Рикардо је био возач дана јер је у односу на старт трке редом претекао 11 својих ривала и попут Ферстапена у претходној трци дошао до скоро до врха.

Хамилтон је овом побједом увећао своју предност у односу на Фетела и сада има 331 бод. Фетел има 264, а до краја сезоне има још четири трке. Наредна се вози за Велику награду Сједињених Држава 21. октобра.