latinica  ћирилица
07/10/2018 |  11:32 ⇒ 11:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Владајуће косовске странке постигле договор о дијалогу са Београдом

Косовске владајуће партије израдиле су резолуцију у којој је написано да парламент у Приштини може да донесе одлуку о територији.

Представници косовских владајућих партија постигли су договор о финалној фази дијалога о нормализацији односа са Београдом.

Према писању приштинске Газете експрес, у једној тачки резолуције написали су да косовски парламент може да одлучи о територији у оквиру коначног договора са Београдом, чиме, како се наводи, резолуција званично отвара могућност да неко постигне сагласност о територији и процесуира је у парламенту.

"Скупштина Косова гласањем двије трећине свих посланика треба да ратификује међународне споразуме о овим питањима: територија, мир, савез, политичка и војна питања", пише у клаузули 6.

Лист наводи да се предсједник Демократске партије Косова Кадри Весељи састао у суботу са премијером Рамушем Харадинајем, замјеником премијера Фатмиром Љимајем, Енвером Хоџајем и Дарданом Гашијем, пред којима је исказао потребу за консензусом парламентарних странака у вези са дијалогом.

Опозиционе странке нису успјеле у томе да се одобри резолуција којом би спријечиле предсједника да разговара о границама.

Како се наводи, косовска влада је успоставила тим за дијалог са Фатмиром Љимајем у коме се, између осталих, налазе Дардан Гаши, Енвер Хоџај, Беџет Пацоли.

Косовски министар спољних послова Беџет Пацоли написао је на свом Фејсбуку да је иницијатива за доношење резолуције о дијалогу "отворила пут за јачање процеса дијалога у циљу постизања међународно правно обавезујућег споразума између Приштине и Београда".

"Резолуција подиже уставни дух и одлучност наше западне оријентације, стратешко партнерство са моћним земљама и међународним организацијама. Вријеме истиче, резолуција чека да се што прије одобри", написао је Пацоли.