latinica  ћирилица
07/10/2018 |  12:08 ⇒ 12:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Турски истражитељи: Саудијски писац убијен у конзулату у Истанбулу

Познати саудијски писац и новинар "Вашингтон поста" Џамал Кашоги (59) убијен у конзулату Саудијске Арабије у Истанбулу, сматрају турски истражитељи, пише АП позивајући се на два анонимна званичника.
Џамал Кашоги - Фото: Тwitter
Џамал КашогиФото: Тwitter

"Вјерујемо да је то било убиство са предумишљајем и да је тело накнадно однесено из конзулата", рекао је агенцији један од званичника.

У конзулату Саудијске Арабије у Истанбулу одбацили су те тврдње назвавши их неоснованим и додали да су послали свој тим истражитеља како би помогли у истрази.

Кашоги који је живио у САД у егзилу нестао је у Истанбулу прошлог уторка приликом посјете конзулату у који је дошао да би средио папире за женидбу са својом вјереницом из Турске, а у конзулату тврде да је он напустио резиденцију.

Кашоги је дугогодишњи новинар, познат по томе што је писао критичке текстове о саудијском принцу, али је и критиковао Саудијску Арабију због рата у Јемену и спора са Канадом.

Познат је и по интервјуима са лидером Ал Каиде Осамом Бин Ладеном и путовањима са њим између 1987. и 1995. године.

Почетком 90-их он је покушао да убиједи Бин Ладена да се помири са краљевском породицом Саудијске Арабије и врати у домовину. Међутим, лидер Ал Каиде је то одбио.

Кашоги је одржавао везе са саудијском елитом, укључујући и обавјештајне службе, а покренуо је и сателитски медијски канал Ел Араб у Бахреину 2015. године, који је радио свега 11 сати.