latinica  ћирилица
07/10/2018 |  13:45 ⇒ 13:52 | Аутор: СРНА

Митрополит Амфилохије и владика Димитрије помолили се за јединство цркве

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије и Његово преосвештанство епископ захумско-херцеговачки Димитрије данас су поводом пет година освештања и славе Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици служили Свету архијерејску литругију.
Подгорица - епископ Димитрије - митрополит Амфилохије - литургија - Фото: СРНА
Подгорица - епископ Димитрије - митрополит Амфилохије - литургијаФото: СРНА

Митрополит Амфилохије и владика Димитрије помолили су се да Бог сачува јединство Цркве Божије у цијелом свијету.

Осам поглавара помјесних православних цркава на челу са патријарсима -цариградским Вартоломејом, московским Кирилом и српским Иринејом освештало је 2013. године Саборни храм Христовог васкрсења у Подгорици.

Епископ Димитрије је рекао да цијели народ треба да се моли за јединство православља.

"Велики је знак био освештање храма. Овдје смо сви осјетили неки чудесан благослов Божији кад су овдје били патријарси васељенски, московски и многи други. Тога треба да се сјећамо и да се молимо сви за јединство, за благослов, за мир православља и овдје у Црној Гори", истакао је он.

У литургијској проповиједи владика Димитрије је захвалио митрополиту што га је позвао на овај велики и радостан дан, подсјећајући да је и сам узрастао у Митрополији црногорско-приморској, а потом отишао у Херцеговину и тамо се замонашио у манастиру Тврдош.

Митрополит Амфилохије је честитао празник и пожелио да Бог подари мир и разум патријарсима који треба да буду чувари јединства православне Цркве Божије.

Он је изразио радост што је на овај празник освештања храма са њим нови епископ захумско-херцеговачки Димитрије.

Послије литругије сломљен је славски колач.

Храм Христовог Васкрсења у Подгорици освештан је 7. октобра 2013. године у оквиру обиљежавања 17 вијекова Миланског едикта.

Митрополит Амфилохије је 1993. године, заједно са свештенством и вјерницима, благословио и започео градњу Саборног храма Христовог Васкрсења.

Данас је овај храм украс Подгорице и Црне Горе.