latinica  ћирилица
07/10/2018 |  17:53 | Аутор: СРНА

Сутра наставак суђења Орићу

Пред Апелационим вијећем Суда БиХ за сутра је заказан наставак обновљеног суђења команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу за злочине над Србима у Сребреници 1992. године.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Орић и Мухић оптужени су да су у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба - Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Апелационо вијеће Суда БиХ је 8. јуна, због битних повреда одредаба кривичног поступка, укинуло првостепену ослобађајућу пресуду Орићу и Мухићу и одредило поновни претрес.

На статусној конференцији 3. септембра Апелационо вијеће је одбило приједлог тужиоца Мирослава Јањића да током обновљеног поступка поново буду саслушани сви свједоци Тужилаштва, те одлучило да поново буду саслушани Радивоје Остојић и заштићени свједок "О1".

На рочишту 25. септембра заштићени свједок "О1" Тужилаштва БиХ изјавио је у Суду БиХ да у ранијим исказима о убиствима Срба на подручју Сребренице 1992. године није помињао Орића јер се бојао за свој и живот своје породице.

Свједок је рекао да је о злочинима које је Орић починио почео да говори тек када је од Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ добио обећање да ће бити заштићен и да ће изаћи из БиХ.

Током вишечасовног испитивања посредством видео-линка из Београда, заштићени свједок је углавном поновио оно што је рекао током ранијег давања исказа у Тужилаштву БиХ и Сипи, као и у првостепеном поступку 2016. године када је одбрана тврдила да је ријеч о некредибилном свједоку којем се не може вјеровати.

Говорећи о убиству судије Слободана Илића 1992. године у Залазју, заштићени свједок је поновио да је био свједок убиства, након чега му је Орићев бранилац Лејла Човић предочила исказ који је дао Тужилаштву БиХ 2014. године у којем уопште није помињао то убиство.

"Тачно је да он то није рекао ни у исказу, ни у првостепеном поступку. Свједок је и данас навео да је под страхом за своју фамилију која живи у БиХ, а која је након првостепеног поступка имала бројне проблеме и доживјела велике непријатности", рекао је тужилац Мирослав Јањић.

Свједок је објаснио да је, због страха од Орићеве освете, давао различите исказе у вези са убиством полицајца Милутина Милошевића у селу Лолићи.

Човићева је навела да свједок у исказу Тужилаштву БиХ 2014. године није поменуо убиство фотографа Митра Савића, а да је током испитивања тужиоца рекао да је видио Орића када му је пуцао у груди и главу.

Наставак суђења заказан је за 9.00 часова.