latinica  ћирилица
07/10/2018 |  19:18 ⇒ 20:33 | Аутор: СРНА

Бугарска- Брутално убијена новинарка Викторија Маринова

Телевизијска новинарка Викторија Маринова брутално је убијена у граду Русе на сјеверу Бугарске, саопштено је данас из тужилаштва.
Викторија Маринова - Фото: Facebook
Викторија МариноваФото: Facebook

Регионални тужилац Георги Георгијев рекао је да је тијело Маринове /30/ пронађено јуче у парку.

Према његовим ријечима, смрт је наступила усљед удараца у главу и гушења.

- Недостају њен мобилни телефон, кључеви од аутомобила, наочаре и дијелови одјеће - прецизирао је Георгијев.

Бугарски министар унутрашњих послова Младен Маринов потврдио је да је жртва била силована.

Бугарски премијер Бојко Борисов изразио је наду да ће истрага бити успјешна и да би, захваљујући великој количини узорака ДНК, починилац брзо требало да буде пронађен.

Маринова је била новинарка и уредница на бугарској телевизији ТВН и извјештавала о истрази о наводној корупцији повезаној са фондовима Европске уније.

Полиција је саопштила да нема доказа који сугеришу да је убиство повезано са њеним радом.

Бриселски сајт наводи да су организације за борбу против корупције и чланови Европског парламента позвали на потпуну истрагу о њеној смрти.

"Шокиран сам ужасним убиством истраживачке новинарке Викторије Маринове у Бугарској. Позивам на хитну, потпуну и темељну истрагу. Одговорни морају да одговарају", поручио је на Твитеру представник ОЕБС-а за слободу медија Харлем Дезир.

Треће убиство новинара у чланици ЕУ

Једна чланица Европског парламента из редова либерала на Твитеру је нагласила да је смрт бугарске новинарке треће по реду убиство новинара у ЕУ у посљедњих годину дана.

Малтешка новинарка Дафне Каруана Галиција убијена је у октобру 2017, а у фебруару ове године убијен је словачки новинар Јан Куцијак.

Посљедња емитована прича на којој је Маринова радила у групи бугарских новинара, говорила је о компанијама које су умијешане у инфраструктурне пројекте које је финасирала ЕУ, а којима су управљале локалне власти.

Према тој причи, између 30 и 40 одсто од фонда које су примиле те компаније, потрошено је на корупцију и подмићивања.

Сајт наводи да је крајем септембра Маринова интервјуисала двоје новинара који су радили на тој причи, а које је бугарска полиција привела.

Атанас Чобанов, уредник бугарског портала Бивол.бг, који је такође радио на овој причи, рекао је за Политико да је сљедећи задатак Маринове био да посјети мјесто Хитрино на сјевероистоку Бугарске, гдје се појавило више питања у вези са уговором о јавним набавкама.

- ТВН је један од неколико бугарских медија који извјештавају о нашим истрагама. У овој фази је нејасно да ли је убиство било повезано са њеним радом - рекао је Чобанов.