latinica  ћирилица
08/10/2018 |  13:55 ⇒ 09/10/2018 | 08:03 | Аутор: РТРС

Додик отворио центар "За мајку и дијете"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик отворио је данас у Бањалуци Центар за специјалистичке социјалне услуге "За мајку и дијете", јединствену установу у региону која ће примјењивати савремене свјетске трендове у лијечењу раних развојних поремећаја код дјеце.

Додик је изразио задовољство чињеницом да је Република Српска добила овако значајну установу и да дјеца неће морати да иду у иностранство на лијечење.

"Отварање овог центра је дио активности коју смо годинама спроводили, а ријеч је о донаторској вечери коју кабинет предсједника Српске организује крајем године", рекао је Додик новинарима и додао да је за другу фазу изградње Центра потребно 80.000 КМ, а да ће данас у ту сврху бити уплаћено 30.000 КМ.

Он је истакао да ће остатак потребних средстава бити уплаћиван у континуитету како радови буду напредовали док Центар не буде завршен у цјелини.

Додик је рекао да је неопходно да друштво у цјелини брине о овим малишанима и изразио увјерење да ће нови предсједник Српске наставити са традицијом организовања донаторских вечери како би се сви окупили ради потреба малишана широм Републике Српске и допринијели да буде изграђено што више оваквих објеката.

Предсједник Српске је додао да Центар посједује и станове намијењене за смјештај родитеља који долазе из унутрашњости.

Оливера Ратковић из Удружења "Твоја ријеч", које је оснивач Центра "За мајку и дијете", каже да је отварање ове установе дугоочекивани догађај, којим ће бити задовољена социјална компонента збрињавања дјеце са потешкоћама у развоју.

"Радимо рану интервенцију код дјеце, од беба до дјеце која су у инклузији, а имамо и амбуланту за лијечење, његу и рехабилитацију. Комплетно смо опремљени свом техником која је потребна за рад, те смо спремни и просторно и технички", рекла је Ратковићева.

Она је напоменула да ће у другој фази бити изграђене три етаже Центра у којима ће бити смјештени специјализовани кабинети, попут посебне сензорне собе, те бијелог и црног кабинета.

"Ово је јединствена установа у региону, у којој раде дефектолози различитих усмјерења, олигофренолог, тифолог, педагог, социјални радник, дјечији неуропсихијатар, те медицинска сестра", рекла је Ратковићева.

Према њеним ријечима, предвиђено је и дневно збрињавање дјеце са потешкоћама у развоју.

Директор Центра за специјалистичке социјалне услуге "За мајку и дијете" Дражана Ђогатовић изразила је задовољство што је Република Српска добила ову јединствену установу у региону.

"Поента је да наши малишани више неће морати ићи на лијечење у иностранство, него ће моћи да добију потребну његу овдје на једном мјесту", рекла је Ђогатовићева.

У децембру 2016. године, под покровитељством предсједника Српске, одржано је донаторско вече "С љубављу храбрим срцима" за оснивање овог центра када је прикупљено 1.241.088 КМ.