latinica  ћирилица
08/10/2018 |  16:32 | Аутор: СРНА

Вулин: КФОР једина легитимна оружана формација на Косову

Министар одбране Србије Александар Вулин пренио је данас предсједавајућем Војног комитета НАТО-а генералу Стјуарту Пичу да за Београд КФОР представља једину легитимну оружану формацију на Косову и Метохији која не смије да се смањује и захвалио за ангажовање земаља Алијансе у његовом саставу.
Александар Вулин - Фото: СРНА
Александар ВулинФото: СРНА

Он је додао да било какви кораци приштинских власти усмјерени на формирање такозване војске Косова представљају грубо кршење Резолуције Савјета безбедности УН 1244 и Војнотехничког споразума и да су потпуно неприхватљиви за Србију.

Вулин је поновио да је Србија чврсто опредијељена да задржи позицију војне неутралности и да је Партнерство за мир оптимални облик сарадње са НАТО-ом, саопштено је из Министарства одбране Србије.

Пич је рекао да Алијанса у потпуности поштује војну неутралност Србије, као и наведени приступ Србије сарадњи са НАТО-ом, а да он лично веома цијени кредибилитет и способност Војске Србије.

Он је поновио став Алијансе да одлука о смањивању снага Кфора треба да зависи од сталне процјене развоја ситуације на политичком и војном п

лану и безбједносних индикатора стања, а не на основу дефинисаних датума.

Пич је подсјетио на изјаву генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, коју је поновио јутрос у разговору са предсједником Србије Александром Вучићем, да Нато не подржава једностране кораке на претварању "косовских снага безбједности у такозване оружане снаге Косова без одговарајућих уставних промена".

Он је рекао и да у Алијанси званично не користе израз "војска Косова", већ искључиво "косовске снаге безбједности".

Данашњи сусрет реализован је на маргинама посјете делегације НАТО-а, на челу са Столтенбергом, вјежби "Србија 2018".