X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
1411
08/10/2018 |  21:32 | Извор: ТАНЈУГ

Македонија- Влада покреће уставне измјене

Македонска влада усвојила је данас на ванредној сједници приједлог о покретању измјена Устава Македоније и упутила га парламенту на разматрање прије доношења одлуке о почетку процедуре уставних измјена.
Скопље - Фото: РТРС
СкопљеФото: РТРС

Влада предлаже да се придјев "сјеверна" уврсти у назив Република Македонија у тексту Устава, тако да ново име земље буде "Република Сјеверна Македонија".

Предложене су измејне у уводном дијелу Устава, у складу с Преспанским споразумом постигнутим између Атине и Скопља, уз измјене два члана Устава, рекао је портпарол Владе Миле Бошњаковски.

Влада је, додао је, предложила и измјене које јачају "пограничне гаранције" у члану 3 Устава, а који је већ измењен 1992.

"Нови приједлог заговара поштовање суверенитета, територијалног интегритета и политичке независности сусједних земаља, чиме се јачају гаранције постојећих граница и изјављује да Македонија нема територијалних амбиција. То значи заштиту територијалног интегритета Републике Македоније и сусједних држава", појаснио је Бошњаковски.

Влада предлаже, навео је, и измјену Члана 49 о македонској дијаспори, који је такође мијењан 1992, а у складу с тим амандманом "Македонија се стара о културним, економским и социјалним правима представника македонског народа и свих својих држављана у иностранству, не мијешајући се у суверена права других држава и њихова унутрашња питања ни у ком облику и ни из ког разлога".

Сада је на члановима парламента, без обзира на њихову страначку припадност, да изразе своје мишљење о владином приједлогу.

"Они имају историјску дужност и обавезу према грађанима да утру Македонији пут ка стабилности, безбједности и економском просперитету. То је пут ка ЕУ и НАТО који је утрт Споразумом између Македоније и Грчке", истакао је Бошњаковски.

Посланици би, закључио је, требало да донесу одлуку која ће слиједити вољу народа исказану на референдуму одржаном 30. септембра и која ће "Македонију учинити бољим мјестом за живот".