latinica  ћирилица
08/10/2018 |  22:23 | Аутор: СРНА

Могерини-Хан: Политичаре чекају бројни изазови на путу ка ЕУ

Политичаре у БиХ чекају бројни изазови у усмјеравању земље на пут ка ЕУ, наводи се у заједничком саопштењу високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Федерике Могерини и високог комесара Уније за проширење Јоханеса Хана.
Хан и Могерини - Фото: РТРС
Хан и МогериниФото: РТРС

У саопштењу се наводи да су грађани на општим изборима, који су у БиХ одржани јуче, искористили своје демократско право да на миран и уређен начин гласају за политичке власти, које ће морати да раде на бројним изазовима и усмјере земљу на пут ка ЕУ.

Могеринијева и Хан саопштили су да су, према прелиминарним налазима и закључцима Посматрачке мисије Организације за европску безбједност и сарадњу и Канцеларије демократских институција за људска права, избори били конкурентни, али да су окарактерисани даљом подјелом дуж етничких линија.

Могеринијева и Хан кажу да је правни оквир генерално погодан за одржавање демократских избора, али напомињу да су већ дуго присутни важни недостаци.

Званичници ЕУ истакли су да очекују да се препоруке ОЕБС-а и ОДИХР-а без одгађања узму у разматрање, како би се изборни процес побољшао.

"Очекујемо да се сви политички лидери ангажују око формирања власти на свим нивоима, конструктивним заједничким радом и у интересу грађана ове земље", наводи се у саопштењу.

У документу се истиче важност брзог формирања Дома народа Федерације, у складу са одредбама Уставног суда БиХ, а лидери се позивају да преузму своју одговорност.

Одржавање и ефикасно спровођење општих избора биће узето у обзир у оквиру Мишљења о основаности захтјева БиХ за чланство ЕУ, које припрема Европска комисија, наведено је у изјави.

Могеринијева и Хан истичу да је БиХ подношењем захтјева за чланство у ЕУ 2016. године донијела стратешку одлуку да неповратно крене стазом европских интеграција, као и то да подржи и прикаже вриједности Уније.

Нови мандат може да буде могућност политичким лидерима да покажу и грађанима и Бриселу нову посвећеност и одлучност да спроведу све реформе неопходне за напредак на стази ЕУ, додаје се у саопштењу.

Званичници ЕУ још једном су нагласили да ЕУ наставља да потпуно подржава БиХ, њене институције и све грађане ове земље.