latinica  ћирилица
08/10/2018 |  23:17 | Аутор: СРНА

Атина: Истрага о злоупотреби европског новца за мигранте

Врховни суд у Грчкој издао је наредбу да се покрене истрага о управљању европским новцем, уплаћеним Атини као помоћ у суочавању са мигрантском кризом 2015. и 2016. године.

Тужиоци ће покренути прелиминарну истрагу, након низа чланака објављеним у штампи која подржава десничарску опозицију, а у којима се власти критикују због могуће злоупотребе новца.

Око милион миграната и избјеглица, од којих су многи побјегли од сукоба у Сирији, стигло је у 2015. и 2016. години на грчка острва у источном дијелу Егејског мора, у близини обале Турске.

Шеф операција за пријем избјеглица Андреас Илиопулос један је од извора оптужби, које је изнио у интервјуу прошле седмице.

Грчки министар за миграциону политику Димитрис Вицас одбацио је оптужбе и позвао Илиопулоса да након својих изјава поднесе оставку, јавио је АФП.

Он је рекао да је Грчка добила 570 милиона евра хитне помоћи, од чега је 68 одсто прослијеђено хуманитарним групама и међународним организацијама, као што је Агенција УН за избјеглице.

Остатак новца прослијеђен је грчкој Влади, односно Министарству одбране, чија је одговорност била да изгради око 40 кампова за мигранте.