latinica  ћирилица
09/10/2018 |  10:42 ⇒ 10:45 | Аутор: СРНА

Хрватски портали: Избор Жељка Комшића "посљедњи је ексер у ковчег БиХ"

Хрвати у Федерацији БиХ поново су хришћанска брана пред "промитивним неоосманским настојањима Бошњака", а избор Жељка Комшића за хрватског члана Предсједништва БиХ "посљедњи је ексер у ковчег БиХ", преносе хрватски портали.
Жељко Комшић - Фото: klix.ba
Жељко КомшићФото: klix.ba

Портал "Директно" оцјењује да ће Комшић својим понашањем и хушкањем против Хрвата и Срба само дати подстицај националистичким вјетровима код свих народа у БиХ.

Политички аналитичар Нино Распудић сматра да је наметнути избор Комшића "посљедњи ексер" у посмртни ковчег БиХ.

Он поручује ХДЗ-у БиХ да не треба да улази поново у власт и тиме пружи легитимитет том "накарадном систему", те страхује да ће бити настављен процес исељавање Хрвата из БиХ.

Распудић се обрушио на понашање премијера Хрватске Андреја Пленковића, који је ситуацију описао као "неповољну за Хрвате у БиХ".

"Пленковићева изјава је биједна и срамотна. Хрватска је гарант Дејтонског споразмна и требала је реаговати кад су његова начела кршена... Најмање што би могла учинити је да прогласи Комшића непожељном особом", наводи Распудић.

Он је Пленковићево понашање упоредио са пролазником "који види како му туку млађег брата до крви, али само каже да се `са тим не слаже` и прође".

Неки десни портали, попут портала "Директно", питају: "Да ли постоји јаднији примјер изборне манипулације у свијету од ове бошњачке?", те "Имају ли они који су овако гласали имало стида?".

Хрвоје Зекановић, заступник ХРАСТ-а, моћног и утицајног конзервативног удружења у Хрватској, сматра да је Жељко Комшић "бескарактеран", те да се то види и по Комшићевој изјави да "може бити представник Хрвата, иако они за њега нису гласали".

Један број портала назива Комшића "тројанским коњем Бакира Изетбеговића и исламских фундаменталиста".

Сви медији, и десни и либералнији, не пропуштају прилику да наведу како Комшић ни у једној хрватској општини није добио изборе и по броју гласова вишеструко заостаје за Драганом Човићем.