latinica  ћирилица
09/10/2018 |  10:45 ⇒ 10:59 | Аутор: СРНА

На подручју Лике почела ексхумација Срба страдалих у "Олуји"

Представници Хрватске данас су на подручју Личко-сењске жупаније почели ексхумацију из преосталих регистрованих гробних мјеста на којима су покопани посмртни остаци Срба страдалих у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја", саопштено је из Комисије Владе Србије за нестала лица.
Ексхумација - Фото: илустрација
ЕксхумацијаФото: илустрација

Очекује се да ће ексхумације на овом подручју трајати два радна дана и од свих посмртних остатака биће узети узорци ради идентификације методом ДНК анализе, наводи се у саопштењу.

Надлежни органи Хрватске, након паузе од двије године, настављају процес ексхумације који је започео 2001. године.

До сада је у региону Лике ексхумирано 240 лица и то на гробљу у Грачацу 155, Кореници 27, а након тога процес је настављен тек у октобру 2006. године, ексхумацијом посмртних остатака 58 жртава на локацији Житник код Госпића.

У овом региону од укупног броја ексхумираних, 177 лица је идентификовано и предато породицама.

Наставак ексхумација је од посебног значаја за породице несталих које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране своје најближе, наводи се у саопштењу.

Према раније саопштеним подацима Комесаријата Србије за избјеглице и миграције, у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја" протјерано је више од 200.000 крајишких Срба, док је више од 2.000 изгубило живот или се води као нестало.

Та акција почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица Хрватског вијећа одбране на подручја Баније, Кордуна, Лике и сјеверне Далмације, односно на Републику Српску Крајину.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избјеглица у аутомобилима, камионима, на тракторима и другим пољопривредним бјежале у Србију и БиХ.