latinica  ћирилица
09/10/2018 |  11:18 ⇒ 14:46 | Аутор: dnevni avaz

Након масовнe туче мигранати напали полицију, кориштено ватрено оружје

У насељу Борићи у Бихаћу синоћ око 18 сати дошло је до нарушавања јавног реда и мира.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Како је за Аваз потврдила Снежана Галић, портпарол МУП-а УСК, дошло је до масовне туче миграната, а интервенисала је и полиција.

"Полицијској станици Бихаћ пријављено је да је у Ђачком дому у Борићима, гдје су смјештени мигранти, избио физички сукоб између двојице миграната. Припадници МУП-а УСК изашли су на лице мјеста, гдје је утврђено да је сукоб избио између Ф. Ф., рођен 1990 године, и С. Р., рођен 1991. године, обојица из Ирана, при чему је С. Р., употребом дрвеног предмета, нанио тешке тјелесне повреде Ф. Ф. Увиђај на лицу мјеста обавили су истражитељи ОКП ПС Бихаћ.

Након овог сукоба, поново око 19.40. сати Полицијској станици Бихаћ обраћају се радници обезбјеђења који су на осигурању Ђачког дома и који су пријавили да је унутар кампа дошло до физичког обрачуна више миграната те да има повријеђених особа, од којих је једна задобила повреде употребом хладног оружја.

На лице мјеста упућено је више полицијских патрола, које су, у разговору са обезбјеђењем, дошле до сазнања да је приликом подјеле хране дошло до физичког обрачуна између више миграната те да је обезбјеђење употријебило папер-спреј да би смирили ситуацију, а особе које су започеле физички обрачун удаљиле су се у непознатом правцу. Сви мигранти који су повријеђени, било од физичког сукоба или од употребе папер-спреја, превезени су у Кантоналну болницу Бихаћ, гдје им је указана љекарска помоћ.

Приликом вршења увиђаја истражитеља ОКП ПС Бихаћ и обављања разговора с мигрантима, дошло се до сазнања да је група Авганистанаца физички насрнула на групу Иранаца те да у склопу Ђачког дома постоји група Авганистанаца која константно физички малтретира мигранте.

Приликом обављања разговора с мигрантима из Ирана, више дестина миграната насрнуло је како на иранске мигранте тако и на полицијске службенике и обезбјеђење који су осигуравали лице мјеста, док су мигранти који су се налазили унутар зграде Ђачког дома бацали камење и друге чврсте предмете на полицијске службенике, при чему су оштетили службено полицијско возило и возило агенције за обезбјеђење. У том тренутку већа група миграната која се налазила унутар и око Ђачког дома и кренула је према полицијским службеницима, обезбјеђењу и мигрантима с којима су обављани разговори, у намјери да их физички нападне, полицијски службеник је испалио четири хица упозорења како би заштитио животе полицијских службеника и обезбјеђења, након чега су се мигранти повукли унутар Ђачког дома.

О догађају је упознат и тужилац Кантоналног тужилаштва, који се очитовао да наведени догађај стиче обиљежје кривичног дјела из члана 362 КЗ Ф БиХ насилничко понашање, а истражитељи ОКП ПС Бихаћ настављају даљњи рад на идентификацији особа које су починиле ово кривично дјело.