latinica  ћирилица
09/10/2018 |  12:04 ⇒ 12:33 | Аутор: РТРС

Сутра обиљежавање 23. годишњице страдања Срба у западној Крајини

Парастосом и полагањем вијенаца на Спомен-обиљежје масовне гробнице у Мркоњић Граду, сутра ће бити обиљежена 23. годишњица страдања Срба у 13 западнокрајишких општина, рекао је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић.

Савановић, који је предсједник Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, рекао је данас на конференцији за новинаре у Бањалуци да ће обиљежавање организовати овај одбор.

Он је истакао да Српска никада неће одустати од процесуирања и привођењу правди одговорних за почињене ратне злочине над Србима у западној Крајини.

"Српски народ и породице погинулих највише боли неправда, јер 23 године након рата још нико није одговарао за те злочине.

Увјерен сам да ће једног дана правда стићи оне који су починили злочине", истакао је Савановић.

Савановић је напоменуо да је Република Српска документацију о овим злочинима прослиједила Тужилаштву БиХ и Хашком трибуналу, али да, нажалост, нико до сада није одговаро за те злочине, јер су непријатељи Срба радили на реализацији пројекта давно осмишљеног да Срба западно од Дрине не буде.

Хрватска регуларна војска, са јединицама такозване Армије БиХ и Хрватским вијећем одбране, напала је 1995. године општине са већинским српским становништвом.

Са тог подручја муслиманско-хрватске снаге протјерале су око 120.000 Срба, опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле.