latinica  ћирилица
09/10/2018 |  14:32 ⇒ 14:33 | Аутор: СРНА

Трећи случај грознице западног Нила у Српској

Институт за јавно здравство Републике Српске примио је данас пријаву о новом обољелом од грознице западног Нила, што је трећи случај у Српској, речено је Срни у Институту.
Институт за јавно здравство Републике Српске -
Институт за јавно здравство Републике Српске

"Ријеч је о лицу старије животне доби из околине Бањалуке, са кардиоваскуларним и хируршким коморбидитетима, а који је лабораторијски класификован као вјероватан случај", рекла је Срни портпарол Института Милка Мрђа.

Она је навела да је пацијент хоспитализован на Клиници за инфективне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске 25. септембра са симптомима вирусног менингитиса уз пнеумонију, те да је ријеч о трећем пацијенту у Српској који је оболио од грознице западног Нила.

Начелник Клинике за инфективне болести Антонија Верхаз потврдила је да је у овој клиници хоспитализован један пацијент оболио од ове грознице, додавши да се добро опоравља и да је сутра планирано његово пуштање на кућно лијечење.

Први пацијент Републици Српској код којег је утврђено присуство вируса западног Нила регистрован је средином августа, а ријеч је о мушкарцу са подручја Дервенте.

Грозница западног Нила је заразно обољење вирусног поријекла које се преноси убодом зараженог комарца, а главни преносилац је врста овог инскета кулекс пипиенс која је одомаћена и на овим просторима.

Вирус западног Нила се не преноси међу људима путем контакта, нити се може пренијети са заражених птица на људе без угриза комарца.

Симптоми настају три до 14 дана након убода зараженог комарца, а око 20 одсто заражених лица има блаже симптоме као што су температура, главобоља, болови у мишићима, мучнина, повраћање и понекад оток лимфних жлијезда или осипа по тијелу.

Тешка клиничка слика са захватањем централног нервног система /менингитис, енцефалитис/ јавља се код мање од један одсто инфицираних.