latinica  ћирилица
09/10/2018 |  19:38 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Дјечије позориште угостило више од стотину позоришних стваралаца

Организатор 17. Међународног фестивала позоришта за дјецу, Дјечије позориште Републике Српске, угостило је више од стотину позоришних стваралаца из десет земаља свијета. Од 7. октобра, када је фестивал отворен, у конкуренцији за фестивалске награде наступиће 13 позоришних кућа.

Дјечије позориште Републике Српске уложило је посебан напор, као организатор, да учесницима фестивала омогући да што дуже остану у Бањалуци. Ту су не само да одиграју властиту представу, него и да виде што више представа својих колега.

Фестивалски програм обухвата 23 представе. Од пријеподнева до вечерњих часова, сваког дана, изводи се неколико представа од којих су многе биле распродате још прије званичног отварања фестивала.

До сада су изведене представе из Црне Горе, Хрватске, Бугарске, Италије, Пољске и Гватемале.

"Врло смо срећни. Тренутно живимо на Кипру и наступамо по цијелој Европи. Организација овог фестивала је одлична. Гостопримство је предивно. Заиста смо врло срећни. Дружимо се с колегама из разних земаља", каже Роберто Брахам из позоришта Канилула лутке из Гватемале.

Фестивал има изузетно важну димензију промоције Дјечјег позоришта у свијету гдје се о њему говори као о позоришту које, не само да осваја награде него и организује фестивал са одличном публиком

"Овдје је тако дивна публика. Врло профињена. Задовољство је играти пред таквом публиком. Задовољство је бити овдје и играти за дјецу Бањалуке", истиче Јарослав Киријан из Театра Лалка из Пољске.

На фестивалу је остварена сарадња с Невид Театром, Позориштем Јазавац и Народним позориштем Републике Српске, који су допринијели пратећем програму, односно организацији ове манифестације.

Фестивал ће бити свечано затворен 12. октобра додјелом награда и традиционалним наступом Позориштанца Пуж из Београда, овај пут са представом "Мачка у чизмама".