latinica  ћирилица
09/10/2018 |  20:02 ⇒ 20:41 | Аутор: РТРС

Како ће изгледати нови Парламент БиХ?

ЦИК БиХ обрадио је 91,7 одсто бирачких мјеста у Републици Српској за Представнички дом БиХ. За сада је цензус прешло шест политичких субјеката, којима ће бити расподијељено 14 мандата. Највише, пет, требало би да добије СНСД који је освојио највећи број гласова. Посланике у бх. парламенту имаће и СДС, ПДП, ДНС, Социјалисти и могуће СДА.

Калкулатори усијани. А рачуница комплексна. Српска пребројава девет директних и пет компензационих мандата, Федерација 21 директних и седам компензационих.

Према тренутној пројекцији СНСД је обезбиједио пет мандата. А могуће је и још чак два. СДС има четири уз вјероватноћу да остане без једног, компензационог. На ПДП-ове чланове чекају двије посланичке столице, по једна сигурна за Социјалисте и ДНС. Уз могућност једног мјеста за СДА и још једног ДНС-у.

"СНСД остаје убједљиво прва странка из Републике Српске, када су у питању странке са нивоа БИХ, имамо пар хиљада гласова мање од СДА али ако узмемо бирачко тијело онда се види да смо ми убједљиво најјача странка и у БиХ", истакао је Радован Ковачевић, портпарол СНСД-а.

"За Парламент БиХ имамо једног, а можда и два. Близу је Нешић за директног и један компензациони", појаснио је Марко Павић, предсједник ДНС-а.

И док ДНС-овац Ненад Нешић ишчекује тек неколико стотина гласова, Драгутин Родић, иако са компензационе листе, посланичко мјесто већ је обезбиједио. На исти начин су то учинили социјалиста Јаков Галић и ПДП-ова Мира Пекић.

Ненад Стевандић испред СНСД-а, СДА-ов Адил Османовић и СДС-ова Александра Пандуревић, која је већ једном са компензационе листе ушла у Парламент, сачекаће још који дан и потпуније резултате. Јер њих је троје – а посланичке клупе двије.

У Федерацији ситуација још комплекснија. Извјесно је, највише мандата осваја СДА – оптимисти кажу десет. Но сигурних је осам укључујући и компензациони – парламентарца са најдужим стажом Халида Гењца, који још од 1996. године пресједа из посланичке у делегатску фотељу.

ХДЗ БиХ и СДП рачунају на по пет посланичких мјеста, Демократска фронта три, Савез за бољу будућност двије и по једна за Незиависни блок, Нашу Странку, Покрет демократске акције и А-СДА.

Нермин Никшић је мјесто у бх. Парламенту већ осигурао. Лидерски је властито име исписао на стартну позицију и за директни и за компензациони мандат.

Преко компензационе листе, четворогодишњи мандат у бх. парламенту обезбиједио је и лидер Наше странке Предраг Којовић, скупштински ветеран, бивши СДА-овац Салко Соколовић, потом још један бивши СДА-овац Мирсад Кукић и СББ-ов буџетски ветеран Дамир Арнаут.

О формирању коалиције у бх. парламенту, али не стално-несталне каква је ова одлазећа, већ функционалне, наши саговорници кажу, још је рано говорити.