latinica  ћирилица
09/10/2018 |  23:30 ⇒ 10/10/2018 | 10:21 | Аутор: СРНА

АП: Изборна побједа Додика ојачаће утицај Москве

Побједа лидера СНСД-а Милорада Додика на изборима за српског члана Предсједништва БиХ додатно ће ојачати утицај Русије на западном Балкану, јавио је АП.
Милорад Додик (Фото: rs.sputniknews.com) -
Милорад Додик (Фото: rs.sputniknews.com)

Агенција наводи да ће Додик као члан Предсједништва БиХ моћи да "блокира било какву стратешку одлуку - уколико предсједник Русије Владимир Путин то буде желио".

АП наводи да се Додик, који је актулени предсједник Републике Српске, само седам дана прије 7. октобра у БиХ састао са Путином, који му је пожелио "велики успјех на изборима".

Агенција Додика описује као политичара који отворено заговара отцјепљење Републике Српске од БиХ и којем су САД увеле санкције.

"Међутим, он је доказао да је кључни савезник Москве у напорима подривања политике Запада у вези са интеграцијом Балкана", додаје се у тексту.

Утицај Русије у Европи је у порасту, а најочигледнији је на Балкану, наводи АП и додаје да се Москва оштро противи томе да се било која од преосталих земаља са Балкана придружи НАТО савезу. Западне силе страхују да би Русија могла да искористи словенске и православне везе у региону како би подривала политику Запада о интеграцијама.

АП пише да руски савезници на Балкану активно изазивају неповјерење у Запад, а Вашингтон и Брисел представљају као непријатеље који спровођењем интеграција ЕУ желе народима на Балкану да одузму идентитет и национални понос.

"Милорад Додик је савршен примјер. За њега су Запад и НАТО непријатељи, док је Русија пријатељ пун поштовања према својој словенској браћи", додаје се у тексту.

ЕУ је, усљед других проблема, годинама занемаривала Балкан, а поједини европски званичници сада се плаше да би у региону убрзо могло доћи до нових сукоба, уколико земље не приступе Унији, пише АП и додаје да ти страхови нису неосновани, највише због раста тензија између Србије и самопроглашеног Косова.