latinica  ћирилица
10/10/2018 |  08:21 | Аутор: СРНА

Митрополит Иларион: Аутокефалност ће подијелити глобално православље

Могућа аутокефалност Украјинске православне цркве подијелиће глобалну православну заједницу, изјавио је предсједник Одјељења за спољне црквене односе Московске патријаршије митрополит волоколамски Иларион.
Митрополит Иларион (Фото: Спутњик/Александар Милачић) -
Митрополит Иларион (Фото: Спутњик/Александар Милачић)

"Ми смо сада свједоци нових покушаја стварања паралелне хијерархије на територији локалних цркава. Ако пројекат украјинске аутокефалности успије то ће значити трагичну и вјероватно непоправљиву подјелу цијеле православне заједнице", рекао је он за грчки лист "Етнос тис киријакис".

Он је додао да треба запамтити да ће игнорисање светих канона сломити "цијело црквено тијело".

"Шизматици из других цркава савршено разумију да ако се аутокефалност одобри украјинским шизнатицима, онда се тај сценарио може поновити било гдје. Управо зато ми стално понављамо да украјинска аутокефалност неће залијечити раскол, већ ће га озаконити и подстаћи", рекао је он.

Митрополит је додао да ће Московска патријаршија, ако Синод одлучи да да аутокефалност Украјини, бити присиљена да прекине комуникацију са Цариградском патријаршијом.

Он је упозорио да се ово питање не смије политизовати.

"Питање Украјинске православне цркве првенствено је интерно питање лијечења раскола и обнове јединства, а то само црква може да уради. Политичари ту моћ немају. Покушаји да се политизује религијски живот само ће продубити јаз који раздваја људе", рекао је митрополит Иларион.

Украјина данас има једну канонску Украјинску православну цркву, која је самоуправна црква у саставу Московске патријаршије. Такође, у Украјини дјелују и двије друге вјерске организације које не признаје свјетско православље, а то су Украјинска православна црква Кијевске патријаршије и Украјинска аутокефална православна црква, подсјећа ТАСС.

Цариградска патријаршија је 7. септембра саопштила да је "у оквиру припрема за давање аутокефалности православној цркви у Украјини", именовала своје представнике у Кијеву - архиепископа памфилијског Данила из САД и епископа едмонтонског Илариона из Канаде.