latinica  ћирилица
11/10/2018 |  07:49 ⇒ 09:41 | Аутор: СРНА

Патријарх антиохијски Јован од данас у посјети СПЦ

Његово блаженство патријарх антиохијски и свег Истока Јован Десети боравиће од данас до 19. октобра у званичној посјети Његовој светости патријарху српском Иринеју и Српској православној цркви.
Блажењејши патријарх Антиохјски Јован (фото:patriot.rs) -
Блажењејши патријарх Антиохјски Јован (фото:patriot.rs)

У част доласка патријарха антиохијског Јована, у 12.00 часова у Саборној цркви у Београду биће служена доксологија, када ће грађани имати прилику да га поздраве, саопштено је из СПЦ.

Централни догађај посјете биће саборна света литургија коју ће патријарси са архијерејима обје цркве служити у недјељу, 14. октобра, у Храму Светог Саве.

Патријарх антиохијски и његова пратња посјетиће и српске светиње Жичу, Студеницу, Острог, Пећку патријаршију, Високе Дечане, као и храмове у Подгорици и Нишу.

Двојица патријарха ће се састати и са водећим личностима државног и друштвеног живота Србије.

Они ће током сусрета разговарати о актуелним проблемима са којима се суочавају обје цркве, али и православље и хришћанство у цјелини, међу којима значајно мјесто заузимају питања узрока и посљедица страховитог ратног страдања Сирије и великог егзодуса народа са Блиског истока.

Становници мјеста која ће посјетити патријарх Јован имаће ријетку прилику да својим молитвеном присуством посвједоче љубав и хришћанску солидарност српског православног народа са хришћанима Антиохије и Сирије који пред свим народима свијета свједоче једну истину и вјеру, вјеру у Господа Исуса Христа, вјеру у васкрсење његово, наводи се у саопштењу.

Из СПЦ наводе да су братска сарадња, узајамна подршка и веза љубави двије сестринске цркве, двојице поглавара и православних народа саставни дио и плод ове посјете.