latinica  ћирилица
11/10/2018 |  07:58 ⇒ 09:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Ураган "Мајкл" – пола милиона људи без струје, двоје погинуло

Најмање двије особе погинуле су када је ураган "Мајкл" погодио Флориду јачином урагана категорије четири, док је скоро пола милиона људи остало без струје на Флориди, у Алабами и Џорџији, јављају амерички медији.
Ураган Мајкл из свемира (Фото: НАСА) -
Ураган Мајкл из свемира (Фото: НАСА)

Првобитно су званичници Флориде саопштили да је једна особа страдала када је на њу пало дрво, али Еј-Би-Си њуз јавља да је једно дијете страдало на језеру Семинол на територији Џорџије.

Није тачно познато како је дошло до несреће, али изгледа да је дијете погинуло када је дрво пало на њега или на кућу у којој је живјело, рекао је директор управе за ванредне ситуације округа Семинол.

Урган је у сриједу погодио област у близини Мексико Бича, на око 32 километара југоисточно од Панама ситија у региону Пенхендл на Флориди, доносећи са собом ветрове брзине од 249 километара по часу.

Ураган "Мајкл", најснажнији који је икада погодио сјеверозапад Флориде, изазвао је поплаве у приобалним градовима, а дрвеће је чупао као гранчице, преноси Би-Би-Си.

Скоро 500.000 људи остало је без струје на Флориди, у Алабами и Џорџији, саопштиле су службе за ванредне ситуације.

Амерички Национални центар за урагане саопштио је да је Мајкл ослабио у тропску олују изнад централне Џорџије, али да снажни вјетрови и даље дувају у унутрашњости земље.

Тропска олуја налази се на око 45 километара југозападно од Макона у Џорџији, са вјетровима јачине од 115 километара по сату, додаје Национални центар за урагане.

"Центар 'Мајкла' се сада креће ка југоцентралној Џорџији. Ветрови јачине тропске олује настављају се над средишњој и јужном Џорџијом, а шире се преко обале југоисточне Џорџије", наводи се из центра, чије је сједиште у Мајамију.

Званичници у Јужној Каролини претходно су саопштили да их више брину торнада него поплаве које ће, како метеоролози упозоравају, донијети ураган "Мајкл".

Национална метеоролошка служба саопштила је да су торнада могућа широм сјеверозападне Флориде, југоисточне Џорџије и Јужне Каролине до четвртка ујутро, када ураган "Мајкл" буде погодио те области.

Командант службе за управљање ванредним ситуацијама у округу Бофорт, Нил Бексли, рекао је да би торнада, која ће донети ураган, могла да се брзо формирају како ураган буде слабио.

Иначе, ураган "Мајкл" јуче је погодио област у близини града Мексико Бич у савезној америчкој држави Флориди јачином урагана четврте категорије, саопштио је Национални центар за урагане. 

Ураган је изазвао смртоносне олујне таласе доносећи са собом вјетрове јачине 250 километара по часу, а снажни вјетрови урагана срушили су и поједине објекте у месту Панама сити бич. 

Претходно, ураган је прерастао у ураган категорије четири прије него што ће погодити Флориду, док је за 500.000 људи савјетовано да се евакуишу. 

Предсједник САД Доналд Трамп прогласио је ванредно стање у цијелој Флориди, пренео је Ројтерс.