latinica  ћирилица
11/10/2018 |  08:12 ⇒ 10:57 | Аутор: РТС

Ђоковић спрема освету Чекинату у Шангају

Новак Ђоковић игра против Марка Чекината меч трећег кола Мастерса у Шангају.
Новак Ђоковић у Шангају (Фото: atpworldtour.com) -
Новак Ђоковић у Шангају (Фото: atpworldtour.com)

Oвогодишњи шампион Вимблдона и Ју-Ес опена добио је шансу да се реваншира посљедњем тенисеру који га је савладао на неком од гренд слем турнира.

Прије четири мјесеца тада мало познати Италијан направио је сензацију на париској шљаци побједом над Новаком Ђоковићем у четири сета. Марко Чекинато био је 72. на АТП листи, а сада се налази надомак уласка међу 20 најбољих. Направио је фантастичан скок, али шта тек рећи за Ђоковићев учинак од момента када га је Сицилијанац шокирао на Ролан Гаросу. Новак је после тог турнира био 22. на свијету, сада је на трећем мјесту, са добрим изгледима да оконча сезону на броју један по пети пут у каријери. Освојио је два посљедња гренд слема, комплетирао колекцију трофеја са Мастерс 1000 турнира титулом у Синсинатију, изгубио је финале Квинса од Чилића и поред меч лопте у другом сету, а једино је у Торонту испао у осмини финала од Циципаса.

У истом четворомјесечном периоду Чекинато је побиједио на турниру серије 250 у Умагу (друга титула у каријери, претходна у априлу ове године у Будимпешти) и био је полуфиналиста Истборна. На четири турнира сјеверноамеричке турнеје у августу није добио ниједан меч на тврдој подлози, па су његове двије овонедјељне побједе у Шангају против бившег финалисте Жила Симона и Јужнокорејца Чунга већ велики успјех. Обојицу је савладао послије изгубљеног првог сета, а одлучујући је добио у тајбрејку, што потврђује да има снажну вољу и одлучност у пресудним тренуцима. Баш те врлине су му и донијеле неочекивани тријумф над Ђоковићем на париском стадиону Сузан Ленглен, јер је и тада освојио два од три сета у тајбрејку, а у четвртом сету је најпре стигао Новакову предност од 5:2, а затим и спасао три сет лопте у тајбрејку који је добио са 13:11.

Кључна разлика у односу на париски дуел није подлога (мада је Чекинату шљака омиљена) него ниво игре и самопоуздања Новака Ђоковића. Он је драстично побољшао форму током љетњих мјесеци, достигао је и оптималан ниво физичке припремљености, а и веома је мотивисан да ову турбулентну годину заврши на првом мјесту, што би био један од највећих подвига у историји АТП листе, имајући у виду све околности у вези са повредом лакта и операцијом у фебруару.