latinica  ћирилица
11/10/2018 |  08:48 | Аутор: СРНА

Расте интересовање за производњу краставаца корнишона

Расте инересовање за уговорену производњу краставаца корнишона за њемачку фирму "Карл Кине" у БиХ и већ су потписани уговори за производњу у наредној сезони на више од пет хектара, рекао је Срни управник овог погона Бошко Чопрка.
Корнишони - Дубица - Фото: РТРС
Корнишони - ДубицаФото: РТРС

Он каже да је у мају отворен производно-пословни погон у Козарској Дубици, што свједочи о дугорочним плановима на овим просторима.

"Ове године били смо присутни у 14 општина и намјера је да у наредном периоду ширимо и даље мрежу коопераната, укључујући нове општине", рекао је Чопрка.

Он каже да су већ обављени разговори са надлежним општинским службама у Новом Граду и Крупи на Уни, а ускоро креће и презентација за произвођаче.

"Након мање од мјесец дана како је завршена овогодишња сезона, имамо потписане уговоре за више од пет хектара производње. Углавном су уговоре потписали наши досасашњи кооперанти, али има и нових", навео је Чопрка.

Према његовим ријечима, њемачка фирма "Карл Кине" осигурала је бонус лојаности за произвођаче који остваре принос већи од пет тона по једном дунуму и имају више од половине краставаца прве класе.

"Тај бонус је реалан с обзиром на то да је овогодишњи просјечан принос био већи од седам тона по дунуму и већина произвођача је остварила услове за овај вид прихода", рекао је Чопрка.

Кооперанти њемачке фирме "Карл Кине" ове сезоне испоручили су око хиљаду тона краставаца корнишона, а уговорену производњу у 14 општина имало је 219 коопераната на површини од 15,4 хектара.

Произвођачи у општинама Нови Град и Крупа на Уни, њих 79, испоручили су око 400 тона краставца са површине од око пет хектара.

Њемачка фирма "Карл Кине" организује производњу краставаца четири сезоне, а коперантима обезбјеђују комплетан репроматеријал и стручну подршку на терену.