latinica  ћирилица
11/10/2018 |  08:54 | Аутор: СРНА

"Москва да замрзне чланство у Савјету Европе"

Предсједавајући Одбора за међународне послове државне Думе Русије Леонид Слуцки рекао је да би Русија требало да размотри замрзавање свог чланства у Савјету Европе без чекања да је искључе.
Савјет Европе - Фото: СРНА
Савјет ЕвропеФото: СРНА

"Деструктивност организација и институција, посебно Парламентарне скупштине Савјета Европе, тјера вас са размотрите привремену суспензију или замрзавање руског чланства у Савјету Европе, а не да чекате антируске бирократе да покрену поступак истјеривања", рекао је Слуцки новинарима.

Лист "Комерсант" објавио је раније да је генерални секретар Савјета Европе Торбјорн Јагланд рекао на јесењем засједању Парламентарне скупштине Савјета Европе да ће Комитет министара Савјета Европе морати да истјера Русију из ове организације ако Москва не да новчани допринос.

У складу са Статутом Савјета Европе, Комитет министара може привремено да суспендује чланство земље која не даје новчани допринос двије године.

Русија је прекинула да даје допринос 2017. године у вријеме кризе у односима са Парламентарном скупштином Савјета Европе. Двогодишњи оквир у случају неизвршења финансијских обавеза у случају Русије истиче у јуну наредне године, подсјећа ТАСС.