latinica  ћирилица
11/10/2018 |  09:39 ⇒ 14:26 | Аутор: СРНА

Додик: Србе интересује само слово Дејтона и Устав

Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да Србе у БиХ интересује само слово Дејтонског споразума и Устав БиХ, напомињући да неко ко се залаже за Устав не може бити за деструкцију.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

"Ако обезбиједе наш дејтонски положај, ми нећемо имати ниједан разлог да мијењамо Устав, у супротном, имаћемо велики проблем", рекао је Додик за "Курир", реагујући на изјаву бившег муфтије Исламске заједнице у Србији, а сада посланика у Скупштини Србије Муамера Зукорлића да је "неприхватљиво Додиково инсистирање на деструкцији БиХ".

На Зукорлићеву прозивку да он кокетира са Београдом и да предсједник Србије Александар Вучић не смије дозволити да га "Додик свађа са Бошњацима", актуелни предсједник Републике Српске је рекао да то није кокетирање, већ да је Београд његова искрена љубав.

Он је нагласио да предсједник Србије Вучић води одговорну политику кроз коју позиционира мир у региону као главно питање.

"Ми поштујемо муслимане онолико колико они поштују нас овдје и то је то. Дакле, Република Српска, Дејтонски споразум, слово Дејтонског споразума, Устав БиХ, ако имамо то, имамо сарадњу, ако немамо, нема потребе за сарадњом", истакао је Додик.

Он је поручио да нико од њега не може да очекује да се деградира Република Српска и положај Срба.

Додик је поновио да канцеларије у Предсједништву БиХ неће бити његово радно мјесто, али да ће их задржати за своје сараднике.

"Моје радне канцеларије биће у Источном Сарајеву. Те канцеларије су већ освештане, али што да не, освештаћемо и те канцеларије за моје сараднике у Предсједништву, да истјерамо зле духове", рекао је Додик.

Он каже да ће инсистирати да на састанцима на којим он учествује буде истакнута и застава Републике Српске.

"Ако те заставе нема, ја тамо нећу бити. Може да дође ко год хоће", закључио је Додик.