latinica  ћирилица
11/10/2018 |  11:34 | Аутор: СРНА

Случај "Монсанто": Одобрено ново суђење

Суд у америчкој држави Калифорнији одобрио је ново суђење у случају против агрохемијске компаније "Монсанто", којој је раније пресуђено да мора да плати вишемилионску одштету човјеку обољелом од рака, а који је користио њихово средставо за уништавање корова.
Монсанто (фото: ekonomskevesti.com) -
Монсанто (фото: ekonomskevesti.com)

Дивејн Ли Џонсон, 46-годишњи бивши чувар и радник на одржавању, добио је августу на суду право на одштету у висини од 289 милиона долара, тврдећи да је од средства за уништавање корова под називом "раундуп" оболио од рака, а да му компанија претходно није предочила могуће ризике.

"Монсанто", који је сада у власништву њемачке компаније "Бајер", одмах је уложио жалбу на пресуду, која укључују казнену одштету и економске губитке. Такође, у пресуди је у августу речено да је "Монсанто" дјеловао "злонамјерно и вршећи притисак".

Судија Сузан Боланс из Сан Франциска рекла је да је потребно ново суђење због "недовољних доказа који би оправдали казнену одштету", пише лист "Гардијан".

"Монсанто" тврди да је сасвим безбједно користити "глифосфате", хербициде који се нашироко примјењују у цијелом свијету.

Љекари су рекли да Џонсон, отац троје дјеце, који је оболио од нон-Хочкиновог лимфома, неће живјети дуже од двије године, а неки предвиђају чак и само неколико мјесеци.