latinica  ћирилица
11/10/2018 |  12:11 ⇒ 14:07 | Аутор: СРНА

Подигнута оптужница против Атифа Дудаковића?

Против бившег генерала такозване Армије БиХ Атифа Дудаковића, који се терети за злочине над Србима, подигнута је оптужница, незванично сазнаје портал "Принцип њуз".

Пензионисани генерал такозване Армије БиХ сумњичи се за ратне злочине почињене на територији западне Крајине, на подручју Петровца, Кључа, Санског Моста и Крупе на Уни.

Оптужница се односи на страдање више стотина жртава, цивила и заробљених војника српске националности током 1995. године, као и на ратне злочине против цивилног становништва бошњачке национаности, припадника АП Западна Босна 1994. године.

У акцијама, које је планирао и спроводио Дудаковић, убијено је 763 људи, од чега 263 цивила и 470 војника, који су били заробљени и стрељани.

Многобројне телевизије су објављивале видео-записе на којима се Дудаковић види као актер и наредбодавац ратних злочина. На једном од њих чује са како Дудаковић виче: "Нек' пали све одреда!", те како наређује стрељање двојице заробљеника. Те снимке Дудаковић је називао "монтажама" и "вађењем ријечи из контекста".

На једном од снимака, приликом напада на Босански Петровац Дудаковић је издао монструозну наредбу: "Кољи, пали, силуј и убијај све што је српско!".

Тужилаштво је против Дудаковића годинама водило истрагу, а пријава против њега поднесена је још 2006. године.

Атиф Дудаковић рођен 2. је децембра 1953. у селу Орахова, у околини тадашње Босанске Градишке. Завршио је средњу војну школу у Задру, а 1976. Војну академију, смјер артиљерија.