latinica  ћирилица
11/10/2018 |  12:48 ⇒ 20:27 | Аутор: СРНА

Петрић: Пола неважећих гласачких листића било празно

Предсједник ЦИК БиХ Бранко Петрић рекао је да је из иностранства стигло око 63.000 пакета са гласачким материјалом од бирача који су евидентирани да гласају путем поште, од 77.000 бирача, колико их је регистровано да гласају на овај начин. Додао је да је пола неважећих гласачких листића заправо било празно.

Петрић је истакао да је од 63.000, око 6.000 неуручене поште, а око 57.000 пакета су они на којима су бирачи гласали.

"Та пошта ће се примати у складу са подзаконским актима, примати закључно са крајем сутрашњег дана, односно што се у суботу, 13. октобра, буде налазило у претинцу ЦИК-а, ући ће у бројање", рекао је Петрић на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Он је навео да је данас седам камиона кренуло пут градова и општина у БиХ како би преузели сав изборни материјал смјештен у око 30.000 врећа, а које ће бити смјештене у складиште ЦИК у Источном Сарајеву како би био спреман да се у њега изврши увид уколико буде потребно бројање, а све с циљем утврђивања и потврђивања изборних резултата.

Према његовим ријечима, у Главном центру за бројање у Сарајеву синоћ је почело бројање непотврђених гласачких листића, њих око 3.700, међу којима је 1.021 који су пријавили ЦИК-у да их је неко пријавио да гласају путем поште.

"Након овог иде бројање гласачки листића бирача који су гласали путем мобилних тимова, након чега почиње бројање гласачких листића бирача који су гласали путем поште", појаснио је Петрић.

Он је рекао да чланови ЦИК-а приводе крају активности у вези са санкционисањем актера изборног процеса, због кршења изборне тишине и правила кампање.

Петрић је навео да је пола неважећих гласачких листића заправо било празно, а не неправилно испуњено.

"Пола поништених листића су празни, а не неправилно попуњени. Зашто је тако - не знамо. Као неважећи се узимају и прекрижени, исцртани листићи, а убједљиво је најмање правих неважећих листића", рекао је Петрић.

Он је подсјетио да је за ниво члана Предсједништва БиХ из Републике Српске 2010. године било 64.000 неважећих листића, а разлика међу кандидатаима 10.000 гласова.

"Био је страховит притисак да се сви броје поново. Одлучили смо да са свих 2.090 бирачких мјеста Републике Српске материјал буде допремљен у Центар за бројање гласова и пребројан. То је коштало неколико стотина хиљада КМ. Утврђено је да је за једног кандидата нађено шест-седам, а за другог који није тражио пронађено је педесетак листића", појаснио је Петрић.

Он је нагласио да током изборног циклуса 2014. године није тражено поновно бројање неважећих листића и да их је било мање у односу на 2010. годину.

"Сада имамо око 41.000, са тенденцијом да, када се то заврши и дођу гласови иностранства, буде 44.000, што је за трећину мање него прије осам година. То што су изборни гласачи неважећи не значи да су избори компромитовани", каже Петрић.

Он је рекао да се грађани не могу натјерати да употребе свој гласачки листић, наводећи да је на 5.700 гласачких мјеста било акредитовано око 6.000 посматрача невладиног сектора, 60.000 посматрача политичких субјеката и пет чланова бирачког одбора, и нема нити један забиљежен примјер у записнику да је пријављено да је неко намјерно гласачки листић чинио неважећим.

Петрић је указао да је једна од најслабијих тачака у изборном процесу у БиХ начин именовања бирачких одбора.

"Општинске и градске изборне комисије и ЦИК су независни органи у цијелом систему, а бирачке одборе бирају странке. Странке имају могућност да изврше опструкцију изборног процеса, тако што ће, уколико имају довољно ресурса и капацитета, у кључном тренутку, јутро пред изборе, замолити те људе да не дођу", упозорио је Петрић.

Он је нагласио да се тај проблем покушао ријешити измјенама Изборног закона, али то није учињено јер странке нису дозволиле да буде одузет монопол, наводећи да је 5. и 6. октобра, пред изборе појединим амбасадама упућен ултиматум да се избори одгоде.

"Ми смо данас донијели акт и упућен је свим општинским и градским комисијама да нас детаљно обавијесте ко је од оних који су прихватили и потписали да хоће бити чланови, обучени, именовани и уведени у систем, а у посљедњем тренутку нису радили. Тај одговор ће бити нама добар аргумент у извјештају према парламенту у измјенама процедуре начина именовања бирачких одбора да се учине независним и регрутују из изборне администрације", рекао је Петрић.

Петрић је рекао да ЦИК-у није директно дошао захтјев за одгађање избора, него су медији пренијели због непопуњених бирачких одбора, те нагласио да ће цијели случај бити истражен.

Члан ЦИК-а Владо Рогић рекао је новинарима да ЦИК зна шта је његова надлежност у вези са проблемом постојања умрлих лица на централном бирачком списку, те да је утврђено да је у неким случајевима пропуст направио МУП, те да један сектор није уважио то да матична канцеларија није евидентирала смрт.

"Не знам да је у записнику о раду бирачког одбора евидентирано да је неко гласао у име умрлог. Све ће бити испитано", рекао је Рогић и додао да ће, уколико буде утврђено тако нешто, Тужилаштву бити прослијеђена сва сазнања са бирачког мјеста.

Члан ЦИК-а Ирена Хаџиабдић је, коментаришући то што је Стејт департмент изразио забринутост за спровођење избора, навела да ЦИК има механизме да санкционише све који нису добро радили, али да то не може бити учињено без добре анализе.

"Неће нас изненадити негативне оцјене релевантних институција које тек очекујемо, попут ОЕБС-а, Канцеларије за демократске институције и људска права /ОДИХР/, јер их редовно добијамо због дискриминишућих одредаба у Уставу и Изборном закону. У њиховом прелиминарном извјештају смо видјели да смо ефикасно радили и добро рјешавали неке проблеме", навела је Хаџиабдићева.

Она је рекла да се мора сачекати да све институције заврше свој посао, те нагласила да је ЦИК БиХ примјер проактивног односа. Навела је да је не изненађују негативни ставови који су резултат писања појединих портала.

Портпарол ЦИК-а Максида Пирић поновила је да су сви приговори странака са захтјевима за поновно бројање гласова који су до данас стигли преурањени и као такви ће бити одбачени.