latinica  ћирилица
11/10/2018 |  14:30 | Аутор: СРНА

Комшић непожељан у Грудама, Чапљини и Посушју

ХДЗ-ови начелници општина Груде, Чапљина и Посушје Љубо Гризељ, Смиљан Видић и Бранко Баго прогласили су новоизабраног хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића непожељном особом у њиховим општинама.
Жељко Комшић - Фото: РТРС
Жељко КомшићФото: РТРС

Гризељ је истакао да Комшић није добродошао у Груде због начина на који је изабран, те да су Хрвати у свим општинама и градовима у којима су већински народ изабрали за свог члана Предсједништва Драгана Човића.

"Комшић је трећи пут узурпирао оно што му не припада и не треба долазити јер му ми нисмо спремни изразити службену добродошлицу. Он није легитимни представник Хрвата у БиХ, тако ни општине Груде. За нас је то Човић, на основу 90,82 одсто воље бирача општине Груде, и њему ћемо првом приликом изразити најсрдачнију добродошлицу", поручио је Гризељ.

Видић је изразио жаљење што "Бошњаци још једном на овакав начин понижавају Хрвате".

"Истовремено смо и жалосни што је још једном изабран за хрватског члана Предсједништва кандидат који нема никакву подршку Хрвата у БиХ. Као такав није добродошао у наш град. Оваквим избором један дио Бошњака је покушао направити штету Хрватима и БиХ. Хрватима штету нису нанијели, али БиХ јесу, имали смо као народ и раније великих изазова, али смо их, вођени ХДЗ-ом БиХ, знали и успјели савладати, тако ће бити и сада", изјавио је Видић.

Баго је рекао да "један од двојице новоизабраних бошњачких чланова Предсједништва БиХ - Комшић, није добродошао у Посушје".

"Особа која из дана у дан ради на декоститутивности Хрвата у БиХ, која кокетира са својом националности у зависности од тренутних потреба и која је по трећи пут бошњачким гласовима узурпирала мјесто хрватског члана Предсједништва БиХ, не може представљати хрватски народ у БиХ и никада неће бити добродошла у наше Посушје", поручио је Баго.

Према његовим ријечима, на овим изборима Посушје је јасно рекло ко је хрватски члан Предсједништва БиХ.

"Готово 90 одсто бирача дало је подршку Човићу и политичким странкама окупљеним око Хрватског народног сабора /ХНС/. Одлучно и храбро стојимо уз ХНС и предсједника Човића у даљој борби за равноправност и конститутивност Хрвата у БиХ. Будимо истрајни у залагањима за праведна, логична и уставна законска рјешења изборног процеса како би у што скоријем року надишли ову аномалију која омогућава бројнијем народу да мајоризира малобројнији, бирајући му представнике", написао је Баго у саопштењу.

Због избора Комшића за хрватског члана Предсједништва БиХ данас ће у Мостару у 18.00 часова бити одржана протестна шетња од Универзитета до Канцеларије хрватског члана Предсједништва БиХ на Шеталишту.