latinica  ћирилица
11/10/2018 |  14:45 ⇒ 16:01 | Аутор: СРНА

Влада Српске дала сагласност за организовање аукције за продају "Љубије"

Влада Републике Српске дала је данас сагласност Инвестиционо-развојној банци Републике Српске, као овлаштеном продавцу државног капитала у предузећима, на основне елементе за организовање посебне аукције за продају акција Рудника жељезне руде "Љубија" Приједор.
Сједница Владе Републике Српске - Фото: РТРС
Сједница Владе Републике СрпскеФото: РТРС

Влада је данас разматрала Приједлог основних елемената за организовање аукције за продају акција државног капитала у РЖР "Љубија", саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Влада је донијела Уредбу о допуни Уредбе о висини накнаде за трошкове полагања стручног испита и висини накнада члановима комисија којом се брачни супружници и дјеца погинулог или несталог борца ослобађају плаћања накнаде за полагање овог испита.

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију прихватило је иницијативу Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила у вези са ослобађањем од плаћања трошкова полагања стручног испита за обављање дјелатности из области заштите животне средине за брачне супружнике и дјецу погинулих и несталих бораца Војске Српске, на начин како је то предвиђено и прописима који уређују трошкове за полагање овог испита за рад у органима управе, те за полагање правосудног испита, а све с циљем олакшавања запошљавања поменутих категорија.

Осим накнада за трошкове стручног испита из области екологије, наведена уредба дефинише и трошкове за полагање стручног испита из области уређења простора и грађења, а њеном допуном наведена лица су ослобођена плаћања накнада за сваку од предвиђених области.

Влада Републике Српске дала је сагласности Министарству за избјеглице и расељена лица на план утрошка средстава за период 1. јануара до 31. октобра ове године у износу од 281.114,39 КМ.

Средства ће бити распоређена организацијама и удружењима избјеглица и расељених лица у износу од 4.868,90 КМ, затим за капиталне грантове за рјешавање проблема интерно расељених лица у износу од 6.621,70 КМ и за финансирање повратка у Републику Српску у износу од 38.951,17 КМ, саопштено је из Бироа Владе Српске за одное с јавношћу.

У саопштењу се наводи да је за капиталне грантове за финансирање повратка у Федерацију БиХ издвојено 230.672,62 КМ, а за реализацију ове одлуке задужени су Министарство за избјеглице и расељена лица и Министарство финансија Српске.

Влада Републике Српске усвојила је информацију о раду радних група за европске интеграције у домену техничке финализације одговора на додатна питања из Упитника Европске комисије.

Сагласна је са технички финализованим одговорима на додатна питања из Упитника Европске комисије за седам поглавља правне тековине ЕУ и Политичке критеријуме и то за финансијске услуге, транспортну политику, социјалну политику и запошљавање, трансевропске мреже, економске односе са иностранством, спољну, безбједносну и одбрамбену политику и политичке критеријуме.

Влада Републике Српске је сагласна да се одговори упуте на превођење, те захтјева да се нацрти преведених одговора доставе на верификацију Влади Републике Српске прије њиховог упућивања Европској комисији.

Задужује се Министарство за економске односе и регионалну сарадњу да о овом закључку упозна кабинет предсједавајућег Савјета министара и Дирекцију за европске интеграције БиХ, наводи се у саопштењу.