latinica  ћирилица
11/10/2018 |  15:51 ⇒ 18:40 | Аутор: РТРС

Повећан број миграната у Семберији

У посљедња три дана на подручју Семберије регистрована су 64 мигранта која су илегално ушла на територију Републике Српске и БиХ. Милош Стевановић члан Координационог тијела Владе Српске за праћење мигрантске кризе истиче да је ово тијело у сталном засједању и да неће дозволити задржавање миграната у Републици Српској.

Полиција је у бијељинском насељу Јања ноћас пронашла 18 миграната који су на територију Републике Српске илегално ушли из сусједних земаља.

"Службеници полицијске станице Јања у улици Браће Лазић контролисали су 18 лица и провјером је утврђено да је осам лица из Пакистана, из Ирана шест и Бангладеша четири", каже Споменка Ненић, портпаролка ПУ Бијељина.

Координационо тијело Владе Српске за праћење мигрантске кризе у сталном је засједању. Сарадња с полицијом Републике Српске већ је дала резултате у посљедњих неколико мјесеци.

"У сарадњи са полицијом Републике Српске спријечили смо преко 400 миграната да уђу на територију Српске, на дијелу гдје се Бијељина граничи са Србијом", рекао је Милош Стевановић, члан Координациног тијела Владе Српске за праћење кретања миграната.

Против оних који су помагали мигрантима у незаконитом преласку границе, полиција је поднијела пријаве Тужилаштву.

Мигранти се на подручју Семберије задржавају најдуже три до четири дана, јер Служба за странце нема довољан број службеника.

"За рад ван радног времена, послије подне, ноћу и викендом, тако се ствара беспотребно задржавање миграната у граду, јер се чека на поступак регистрације", појашњава Споменка Ненић, портпаролка ПУ Бијељина.

Координационо тијело Владе Републике Српске неће дозволити да се мигранти крећу без контроле по територији Српске, истакао је Стевановић.

''Грађани не треба да брину, прије свега смо спремни за зимски период, јер мигранти остају без новца, тако да смо спремни за проблем који евентуално може да ескалира са њима", наводи Милош Стевановић, члан Координациног тијела Владе Српске за праћење кретања миграната.

Оно што треба да радује, истиче Стевановић, јесте чињеница да је с неким државама укинут визни режим, тако да ће прилив миграната бити смањен.