latinica  ћирилица
11/10/2018 |  15:52 ⇒ 19:55 | Аутор: СРНА

Бројна реаговања на оптужницу против Дудаковића

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић сматра да је много раније морала да буде подигнута оптужница против Атифа Дудаковића и још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ јер постоје бројни докази, свједочења и видео-записи о гнусним злочинима које су починили над недужним српским цивилима, али и војницима који су се предали или били заробљени.

Он је поздравио данашњу одлуку Тужилаштва БиХ о подизању оптужнице против Дудаковића и још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ која их терети за злочине против човјечности у протеклом рату у БиХ, истичући да за ово постоје бројни докази.

"Сама чињеница да оптужене терете за убиство више од 300 Срба, међу којима је највише било цивила, углавном старијих, као и војника који су се предали или били заробљени, говори о звјерствима припадника бошњачких војних формација којима је директно наређивао Дудаковић. Очекујемо да правда коначно буде задовољена и да надлежне правосудне институције БиХ оптужене за злочине пресуде по слову закона", рекао је Чубриловић Срни.

Он је подсјетио да се на јучерашњи дан, 10. октобра, навршило 22 године од протјеривања 27.000 становника Санског Моста и злочина такозване Армије БиХ под командом Дудаковића у том граду.

"Био је то злочин против недужних људи. Многи који нису успјели да побјегну тада су убијени", навео је Чубриловић.

Он каже да Дудаковић и његови саборци морају да одговарају за све жртве и злочине које су починили у протеклом рату.

"Иза њихових похода су остајале спаљене куће, убијени старци и други цивили. Иза њих су остајале појединачне и масовне гробнице. Иако су докази неумољиви, на правду чекамо више од 20 година, што је пораз домаћег правосуђа. Надам се само да ова оптужница неће завршити минималним казнама, као што су завршиле и многе друге против бошњачких команданата за злочине над Србима, већ да ће жртве коначно добити бар судску сатисфакцију", рекао је Чубриловић.

Савчић очекује максималну казну за Дудаковића

Предсједник Борачке оранизације Републике Српске Миломир Савчић очекује да ће Суд БиХ потврдити оптужницу против Атифа Дудаковића и још 16 команданата и припадника Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине почињене над Србима, те их осудити на максималне затворске казне.

"Дудаковић и остали оптужени су за неколико кривичних дјела, међу којима и за злочин против човјечности, и то би требало да буде гаранција дуже временске казне затвора", рекао је Савчић.

Савчић је истакао да БОРС поздравља одлуку Тужилаштва БиХ да подигне ову оптужницу и да се коначно крене са "мртве тачке" по питању предмета који је са становишта доказивања био најлакше доказив, а са становишта обима извршених злочина заслуживао апсолутни приоритет и одавно требало да буде процесуиран.

Он сматра да институције система у Српској, борачке организације и удружења путем јавног притиска не треба да дозволе да процес против Атифа Дудаковића олако прође и као у већини случајева заврши минималном затворском казном или ослобађајућом пресудом.

"Вјерујем да је ово почетак једне друге политике правосуђа у БиХ у професионалном смислу, праведном односу према свим лицима која су осумњичена за извршење кривичних дјела. Ово је почетак сатисфакције за српске жртве, почетак задовољавања правде, коначног утврђивања истине", закључио је Савчић.

Тужилаштво БиХ коначно прихватило да су страдали Срби

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић рекао је Срни да је Тужилаштво БиХ, подизањем оптужнице против ратног команданта Петог корпуса тзв. Армије БиХ Атифа Дудаковића, коначно прихватило да су у трагичном сукобу у БиХ страдали и Срби над којима је почињен ратни злочин, као што је почињен и над остала два народа.
Дукић је изјавио да српски логораши поздрављају одлуку Тужилаштва БиХ да подугне оптужницу против Дудаковића и још 16 лица за ратне злочине почињене над Србима у Крајини 1995. године.

"Очекујемо да Суд БиХ убрзо потврди оптужницу против Дудаковића и осталих 16 лица у овом предмету", рекао је Дукић.

Рајилић: Дудаковић да добије заслужену казну

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић вјерује да ће оптужница против Атифа Дудаковића и још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине над српским цивилима и ратним заробљеницима довести до праведног суђења, да ће бити доказани њихови злочини и да ће оптужени добити заслужену казну.
Она је поздравила данашњу одлуку Тужилаштва БиХ о подизању оптужнице против Дудаковића и осталих за злочине над Србима у Крајини, истичући да не вјерује у рад Суда БиХ и да се плаши да ће покушати да не потврди ову оптужницу.

"Ако Суд БиХ потврди ову оптужницу, то ће бити велико чудо и искорак у њиховом раду, да раде по слову закона", рекла је Рајилићева.

Митровић: Подизање оптужнице позитивно, иако касни

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих лица Недељко Митровић оцијенио је као позитивну одлуку о подизању оптужнице против Атифа Дудаковића и још 16 команданата и припадника Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине над Србима, иако се са њом касни.
"Позитивно оцјењујемо овакав поступак Тужилаштва БиХ, иако се са подизањем ове оптужнице добро касни, јер је потребно да и српске жртве напокон доживе сатисфакцију и правду за стравичне злочине који су почињени над њима", рекао је Митровић Срни.

Он је истакао да није у потпуности увјерен да ће Суд БиХ потврдити оптужницу против Атифа Дудаковића и осталих 16 лица, имајући у виду досадашње искуство у раду Суда БиХ.

Тужилаштво БиХ подигло је данас оптужницу против генерала Атифа Дудаковића и још 16 команданата и припадника Петог корпуса такозване Армије БиХ због злочина над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју Крајине.