latinica  ћирилица
11/10/2018 |  16:21 ⇒ 18:40 | Аутор: РТРС

У ТЕ Угљевик редован годишњи ремонт

У Термоелектрани Угљевик почео је редовни годишњи ремонт. Овај посао треба да буде завршен за мање од 35 дана, а Термоелектрана са радом почиње у другој половини новембра. Вриједност инвестиције је 10 милиона КМ.

Због редовног годишњег ремонта који ће трајати око 35 дана, угљевичка термоелектрана је ван система електроенергентског сектора Републике Српске. Ремонт постројења обезбиједиће редовну и квалитетну испоруку електричне енергије.

"Овај ремонт биће базиран на отклањању недостатака који су дефинисани и уочени у претходних годину дана експлоатације. Ти недостаци се, прије свега, огледају на турбогенераторском постројењу и довођењу вибрационог стања турбогенератора у жељено стање које ће за посљедицу имати повећање снаге у раду заједно са загријачима високог притиска", појашњава Жарко Новаковић, технички руководилац ТЕ Угљевик.

Средства за годишњи ремонт од око 10 милиона КМ обезбијеђена су из властитих извора. Ангажовано је 20 извођача из региона, са око 300 радника електро, машинске и грађевинске струке.

"Имамо око пет до пет и по милиона КМ инвестиционих улагања, и редован годишњи ремонт вриједности око шест милиона. Највећи дио фирми је из БиХ и Републике Српске, а један дио специјалистичких фирми је из Србије и Русије", рекао је Драган Миљановић, руководилац ТЕ Угљевик.

У овој години РиТЕ Угљевик је испоручила 1.500 гигават-часова електричне енергије, што представља 31 одсто укупне производње Електропривреде Републике Српске. У току је и изградња постројења за одсумпоравање.