latinica  ћирилица
11/10/2018 |  16:23 ⇒ 18:47 | Аутор: СРНА

Новчане казне за СДС листу, Вукановића, Мектића и СНСД

Централна изборна комисија БиХ донијела је данас одлуку да, због говора мржње, новчано казни СДС листу и њене кандидате Небојшу Вукановића и Драгана Мектића, као и СНСД.
ЦИК БиХ -
ЦИК БиХ

ЦИК БиХ је одлучио да новчано казни коалицију окупљену око СДС-а /СДС-СРСРС-СРС/ за Народну скупштину Републике Српске, јер је сматра одговорном што је Небојша Вукановић, кандидат овог политичког субјекта, 28. септембра на Радију Гацко користио језик који би некога могао навести или подстаћи на насиље или ширење мржње.

ЦИК је утврдио да је Вукановић и сутрадан, на предизборној трибини Савеза за побједу у Требињу, користио језик који би некога могао навести или подстаћи на насиље или ширење мржње, чиме је прекршио правила понашања у изборној кампањи.

Због ова два догађаја Вукановићу је изречена јединствена новчана казна од 4.000 КМ коју ће сносити солидарно чланице коалиције, по 2.000 КМ за сваки прекршај, саопштено је из ЦИК.

ЦИК је због говора мржње казнио и Вукановића лично и он је дужан да плати 6.000 КМ, по 3.000 КМ за сваки прекршај.

Утврђено је, такође, да је политички субјект СДС-листа /СДС-НДП-НС-СРС/ одговоран што је Драган Мектић, кандидат овог политичког субјекта за Парламентарну скупштину БиХ, 1. октобра на централној трибини СзП-а у Градишци користио језик који би некога могао навести или подстаћи на насиље или ширење мржње, чиме је прекршио правила понашања у изборној кампањи.

Њему је изречена новчана казна од 4.000 КМ коју ће сносити солидарно четири чланице ове коалиције по 1.000 КМ.

ЦИК БиХ је утврдио да је политичка странка СНСД одговоран што је Славко Митровић, савјетник предсједника Републике Српске Милорад Додика, 4. октобра користио језик који би некога могао навести или подстаћи на насиље или ширење мржње, чиме је прекршио правила понашања у изборној кампањи, због чега га је казнио новчаном казном од 5.000 КМ.

Одлуке о изрицању казни нису правоснажне. Против одлука се може поднијети жалба Апелационом одјељењу Суда БиХ у року од два дана од дана пријема одлуке, наводи се у саопштењу ЦИК-а.