latinica  ћирилица
11/10/2018 |  16:30 ⇒ 18:36 | Аутор: РТРС

БЛ- Одигране такмичарске представе за дјецу

Петог дана Међународног фестивала позоришта за дјецу у Дјечијем позоришту Републике Српске у Бањалуци, одигране су и посљедње представе које су у конкуренцији за овогодишње фестивалске награде.

Свечано затварање фестивала и додјела награда планирани су за сутра када ће традиционално наступити Позориштанце Пуж из Београда, овај пут са представом "Мачка у чизмама".

Петог дана фестивала бањалучкој публици комадом "Цвеће мале Иде" представило се нишко Позориште лутака.

У представи је приказана љубомора мале Иде која је добила брата, новог члана породице, са којим не жели да дијели мајчину љубав.

"Ида ту љубомору исказује на разне начине и одбијањем задатака. Представа је поучна за најмлађе, да им покаже како се треба понашати када добију брата или сестру", појаснила је Милица Радуловић, директорка Позоришта лутака Ниш.

Фестивалски програм ове године обухвата 23 представе. Сваког дана је извођено неколико остварења.

У оквиру 17. Међународног фестивала позоришта за дјецу одиграна је и чувена представа "Тужни принц" Дјечијег позоришта Српске.

Одиграна је и представа "Пустоловине Болета Комете" анимирана бајка за дјецу и младе. Аутор представе је Марко Дукић, а настала је у сарадњи Невид театра и позоришта Јазавац из Бањалуке.

На овогодишњем фестивалу Дјечије позориште угостило је више од стотину позоришних стваралаца из 11 земаља.

У конкуренцији за фестивалске награде наступило је 13 позоришних кућа.