latinica  ћирилица
11/10/2018 |  17:45 | Аутор: Агенције

Апел МУП УСК: У септембру рекордних 2.764 мигранта, нагло погоршано стање

Управа полиције МУП-а УСК апелује на надлежне институције да преузму своје законске обавезе и ријеше смјештај миграната, те да појачају контролу читаве бх. границе, како би се смањио улазак илегалних миграната на подручје Унско-санског кантона.
Мигранти у Бихаћу - Фото: РТРС
Мигранти у БихаћуФото: РТРС

Полицајци свакодневно имају интервенције, али немају довољно људства и ресурса како би без посљедица ријешили све проблеме. Наглашено је да је од почетка мигрантске кризе у УСК дошло 10.113 илегалних мигранта, а само у септембру рекордних 2.764 мигранта.

У апелу Савјету министара БиХ, Министарству безбједности, Граничкој полицији БиХ, те Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ, ФУП-у, Влади УСК, УНХЦР и ИОМ/ОИМ БиХ, истакнуто је да упркос обећаној помоћи, до сада ништа није урађено.

Поручили су да су исцрпили све људске и материјално-техничке ресурсе, као и да је крајње неизвјесно да ли ће уопште бити у могућности да одговоре на безбједносне изазове.

Од укупног броја миграната, трећина уопште нема никаква лична докумената на основу чега би се могао утврдити њихов идентитет, јер то није урадила Служба за послове са странцима, наводи се у писму, и додаје, да их је највише из Пакистана, Ирана, Ирака и Авганистана, а знатно мање из Сирије, Бангладеша, Индије и других земаља.

У писму МУП-а је истакнуто, да је нагло погоршана безнједносна ситуација у овом кантону, првенствено Бихаћу, јер су порасту кривична дјела која су починили мигранти (крађе, тешке крађе на нарочито дрзак начин, насилничко понашање, нарушавање неповредивости дома, напад на службену особу у вршењу послова, разбојништво, силовање, покушај убиства и сл.), а извршена су с повећаном дозом дрскости и безобзирности, због чега је код домаћег становништва дошло до великог незадовољства и страха за властиту безбједност и сигурност личне имовине.

МУП УСК већ мјесецима апелује на надлежне да им помогну у управљању овом кризом, јер су становници овог кантона забринути за своју безбједност, а стопа криминалитета је знатно повећана откако су почели пристизати мигранти.