latinica  ћирилица
11/10/2018 |  18:37 | Аутор: СРНА

Србија - придружена чланица Франкофоније

Србија је на састанку сталних чланова Франкофоније добила статус придружене чланице, а са великим бројем држава ове организације српска делегација је разговарала о повлачењу признања самопроглашеног Косова, рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
Нови двор у Београду - Фото: Wikipedia
Нови двор у БеоградуФото: Wikipedia

Пријем Србије био је једногласни и прихватиле су га све сталне чланице којих има више од 50, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

"То ће свакако значити корак даље у унапређењу нашег статуса и корак напред у даљем развоју сарадње у оквиру ове веома значајне мултилатералне организације", истакао је Дачић који у Јеревану на самиту шефова држава и влада Међународне организације Франкофоније.

Дачић је рекао да је искористио прилику и за низ билатералних састанака са представницима низа земаља на којим је разговарано о темама које су најважније за Србију, као што је питање Косова и Метохије.

Поводом изјаве представника самопроглашеног Косова, које је овом скупу добило статус придруженог члана Франкофоније, да је то велика побједа њихове дипломатије, Дачић је оцијенио да ова организација не окупља само државе.

Он је напоменуо да је данас, на примјер, и Луизијана добила одређен статус, те да из Канаде постоје два до три региона који су, такође, чланови Франкофоније.

Према његовим ријечима, статус придруженог члана добију оне државе, али и региони које изразе такву жељу.

Дачић је навео да је 13 земаља сталних чланица поднијело декларацију, односно тзв. интерпретативну изјаву у којој се наводи да то што је Косово добило статус придруженог члана не значи да се оно признаје као држава.

"У нашим разговорима са представницима других држава постигли смо веома значајне договоре који се тичу нашег најважнијег питања, а то је територијални интегритет и имамо велико разумевање тих држава за позицију Србије", рекао је Дачић.

Он је подсјетио да је велики број тих држава у периоду од 10 година признао самопроглашено Косово и да Србија са њима разговара о томе да повуку признање, те да су ти разговори веома успјешни.

"Како бисмо тај посао завршили до краја, нећу саопштавати са ким смо све разговарали. Овде је присутан велики број земаља са којима смо разговарали и у Њујорку и ми настављамо с нашим активностима", истакао је Дачић.

Он је поновио да очекује да ће до Нове године број држава које су признале самопроглашено Косово пасти испод стотину.

На скупу у Јеревану учествује 80 држава у својству сталних чланова, придружених чланова или посматрача.