latinica  ћирилица
11/10/2018 |  19:10 ⇒ 22:39 | Аутор: РТРС

Српских странака поново нема у Парламенту ФБиХ

ЦИК је обрадила 95,57 одсто гласова за Парламент ФБиХ. Засад Српска листа није освојила ниједан посланички мандат, а тешко и да ће. Бошњачки корпус предвођен СДА, а подржан тзв. грађанским партијама одлучиваће и о српским представницима у федералној власти. И то због формалног спровођења уставних одредби о конститутивности три народа.

У 7 од 12 изборних јединица Федерације БиХ нема Српске листе.

Нада да ће у федералном Представничком дому имати макар једног посланика и даље у изборној јединици 12, гдје је Српска листа освојила 2.795 гласова или 12,9 одсто. Можда би се то и догодило да није изостала слога - Српска напредна странка однијела је 754 гласа, недовољних за властито позиционирање.

У преостале четири изборне јединице, улога српског бирачког тијела заиста се своди на ниво статистичке грешке.

И избори су потврдили, Срби не само политички, него и биолошки, изумиру у Федерацији БиХ.

"Све то говори да је на сцени етничко чишћење чији су протагонисти најодговорнији људи за повратак и останак, а то су Семиха Боровац, министарка за људска права БиХ и ентитетски министри Ромић и Чордаш", истиче Драго Ковач, кандидат Српске листе за Скупштину БПК.

Повратак је онемогућен, али и останак и опстанак ријетких српских повратника. Бојазан да ће српске националне интересе у ФБиХ поново бранити подобни и то и по основу припадности у тзв. Армији БиХ или ХВО-у, погубна је за Милу Марчету, делегата никада попуњеног Клуба Срба у федералном Дому народа.

"Ако нема Српске листе у Представничком дому ФБиХ, нема нас ни у Влади, тако да је то као и до сада - повратничка популација угрожена је 100 одсто. Република Српска је највише мултиетнички простор у БиХ, а ФБиХ је економски и политички очишћена од Срба", наглашава Миле Марчета, делегат у Клубу Срба Парламента ФБиХ.

Значајан политички утицај Српске листе у ФБиХ било је тешко и очекивати, али бољи резултат био је очекиван њеним формирањем, бар у Ливањском кантону. Зашто је изостао?

"И овога пута показало се српско нејединство као главни разлог зашто нисмо у тој изборној јединици успјели да изаберемо свог представника. Инсистирали смо да заједно наступимо СНП и НДП, нису прихватили, изашли су самостално и то се  показало погубно", појашњава Драго Ковач, кандидат Српске листе за Скупштину БПК.

Ништа ново - јер и досад су Клуб Срба попуњавали СДП-ови поданици, попут Славише Шућура, "златног љиљана", или Предрага Којовића, предсједника Наше странке, који је још 2013. године од Дједа Мраза тражио да нас поштеди прича о отцјепљењу Републике Српске, а данас је СНСД сврстао у националистичке партије, с којима, каже, неће у коалицију.

На таквима, дакле остају национални интереси и права Срба у Федерацији БиХ.