latinica  ћирилица
11/10/2018 |  19:20 ⇒ 12/10/2018 | 15:10 | Аутор: РТРС

Подигнута оптужница против Дудаковића и још 16 припадника Петог корпуса тзв. Армије БиХ

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Атифа Дудаковића и 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ.

Оптужени су за ратни злочин над српским цивилима и војницима са подручја западно-крајишких општина, као и над сународницима у Цазину и Бихаћу. Оптужница је прослијеђена Суду БиХ, на потврђивање.

Убиства, прогон, злостављање српских цивила и ратних заробљеника, спаљена огњишта. Готово четврт вијека сродници убијених и преживјели Срби Петровца, Кључа, Крупе, Санског Моста, још чекају правду.

"Гдје су два заробљеника та? У кампањоли! Стрељати на лицу мјеста", говорио је тада Дудаковић.

Атиф Дудаковић предводио је крвави поход у акцијама "Маестрал", "Сана 95", "Кључ", "Јужни потез". Иза његовог корпуса, остајали су мртви цивили, заробљени војници.

"Ламирово село наредио сам да се попали. Па то прва пали брате мој, не 17., нек пали све одреда", каже Дудаковић.

Током похода на западнокрајишке општине, етнички је очишћено и спаљено 30 српских села. За ова злодјела, 12 година након што су тадашњи предсједник и премијер Српске Драган Чавић и Милорад Додик поднијели кривичну пријаву, стиже оптужница против Дудаковића и 16 сабораца.

"Оптужени се терете за убиство више од 300 особа српске националности на подручју Босанског Петровца, Кључа, Босанске Крупе, Санског Моста и ратни злочин против бошњачког становништва на подручју општина Бихаћ и Цазин. Тужилаштво ће наводе оптужбе доказивати позивањем 447 свједока и шест стручних вјештака, те прилагањем више од 1.100 доказних материјала."

Осам хиљада страница материјала о злочинима над српским становништвом, од 13. септембра до 10. октобра 1995. године на подручју Крајине, поступајућем тужиоцу обезбиједио је Републички центар за истраживање рата и ратних злочина. Од 763 лица српске националности убијених у том периоду, оптужницом је обухваћено убиство 256 цивила и војника.

"У складу са доказним материјалима, коначан исход овог предмета би требало да буде дуготрајна казна затвора та Дудаковића и 16 лица која су укључена у оптужницу", каже Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина и тражење несталих лица
 
Предсједник Борачке организације Српске Миломир Савчић очекује максималну затворску казну за оптужене. Ништа мање не очекују ни у приједорској Организацији породица погинулих и заробљених бораца.

"С обзиром да су сви српски генерали осуђени, малтене, с обзиром на доказе, мислим да ће доћи вријеме да Дудаковић буде приведен правди и да му буде суђено по закону", наводи Славиша Књегињић, потпредсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Приједор.

За предсједника Републичке организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Недељка Митровића оптужница је добар потез Тужилаштва, али касни. Подигнута је говото шест мјесеци након што је Дудаковић ухапшен у Бихаћу, а затим и пуштен да се брани са слободе.