latinica  ћирилица
11/10/2018 |  19:43 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

У Српској почела сјетва пшенице

У Српској је почела сјетва пшенице. Ратари користе лијепо вријеме како би то обавили у оптималном агро-року. Међутим, сјетва је спора, земљиште исушено, а обрада ораница отежана. Многи ће чекати кишу како би почели сјетву планирану на 65.000 хектара, од којих ће 40 засијати пшеницом.

У Семберији на земљишту доброг квалитета, сјетва се одвија без проблема. Ратари се труде да то буде у оптималном року јер то је један од предуслова за добар род.

"Може се квалитетно засијати, имамо јаке машине, суво је земљиште и због тога морамо почети раније са радовима, да би стигли засијати у предвиђеном року", нагласио је Васо Дикић, пољопривредник из семберског села Амајлије.

За разлику од ранијих година када су сијали сорте које дају већи принос, али лош квалитет пшенице, због чега су имали ниске откупне цијене, ове јесени многи сију хљебне сорте које дају квалитетан род. На ПД Семберија засијаће 700 хектара.

"Имамо јако добра искуства, даје сигуран род, сигуран принос, отпорна је на полијегање, болести, клијање", истиче Никола Крстовић, технолог у ПД Семберија.

И ове године имаће подршку ресорног министарства за производњу пшенице по хектару засијане површине. Али, од идуће године, министарство ће субвенционисати само производњу квалитетних, хљебних сорти.

"Сугеришем нашим произвођачима да се обрате нашој савјетодавној служби и добију информације из тог правилника и да воде рачуна да само она пшеница која се користи за исхрану људи, биће премирана", рекао је Борис Пашалић, помоћник министра пољопривреде Републике Српске.

Богата је понуда сјеменске пшенице у пољопривредним апотекама. Поред сјемена страних произвођача, ратарима су на располагању и она домаћа доброг квалитета и по повољнијој цијени.