latinica  ћирилица
11/10/2018 |  19:50 ⇒ 12/10/2018 | 15:10 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Приоритет - формирање институција

Новоизабрана предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић најавила је да ће јој приоритет бити убрзано формирање институција, те истакла да је олакшавајућа околност то што ће српски члан Предсједништва БиХ бити Милорад Додик који зна шта су циљеви, и на политичком и на економском плану у Српској.

"Формирање нове владе и конституисање Парламента биће приоритет. То ће бити први кораци. Не смијемо губити вријеме. У интересу нам је да се што прије формира власт, да добијемо извршну власт, да се идентификује парламентарна већина и мислим да ту неће бити никакав проблем", рекла је Цвијановићева, за АТВ.

Она је истакла да је са Додиком и до сада одлично сарађивала, без обзира на то које су функције обављали, те да ће сарадња и убудуће бити таква, али много олакшана чињеницом да неће бити "борбе" као до сада са људима из Српске који су вршили власт у институцијама БиХ.

"Имаћемо нормалну сарадњу, комуникацију, усаглашавање ставова, договор о свим важним питањима и корацима. То ће бити олакшавајуће за Републику Српску, за мене као предсједника, али и за будућу Владу и парламент да имате човјека са којим можете да координишете активности, који зна шта су приоритети институција, шта су циљеви које морамо да остварујемо", поручила је Цвијановићева.

Говорећи о посјети Србији, она је истакла да је природно и логично да Београд буде први град у који ће отићи, након ступања на дужност предсједника Српске.

Цвијановићева, која је потпредсједник СНСД-а, оцијенила је да су резултати општих избора у складу са очекивањима и најавама које је СНСД имао још у изборној ноћи, да је то сигурних 30.000 гласова и да се то и задржало.

"Наравно, сачекаћемо још гласове из иностранства, али не очекујем да ће то било како промијенити разлику", рекла је Цвијановићева.

Она није жељела да коментарише потезе противкандидата из Савеза за побједу Вукоте Говедарице, наводећи да резултати избора говоре сами по себи и показују ко побјеђује, а ко је тај ко је поражен.

"Мислим да би било неумјесно да се на било који начин оглашавам по питању тих коменатра и свега оног што је он рекао", рекла је Цвијановићева и захвалила свим људима који су јој указали повјерење.

Цвијановићева сматра да би требало бити дотојанствен, подсјетивши да је она прије четири године изгубила изборе за само 6.000 гласова и да то није проблематизовано, иако је разлика била мања од један одсто.

"Када смо поменули да бисмо тражили поновно пребројавање рекли су да то не може утицати на резултат, да је све уреду и да нема ништа индикативно, а сада је ријеч о разлици од 30.000 гласова", рекла је она.

Говорећи о броју неважећих листића, Цвијановићева наводи да је то неки уобичајен број и да се није десило ништа спектакуларно на овим изборима што би одступало од оних прије четири године када је била кандидат за српског члана Предсједништва БиХ.

"Углавном је то тај исти број. Имате ту различита објашњења, али великим дијелом је то зато што бирачи не препознају да имају било каквог кандидата. Кад се то деси, они или прекриже тај цијели листић или га убаце празан", навела је Цвијановићева и додала да јој је драго што су из Централне изборне комисије БиХ дали такво објашњење.

Она је оцијенила да је изборни успјех, између осталог, и резултат њеног директног контакта са грађанима на терену и међусобног разумијевања и повјерење.

"Мислим да се тај директни контакт дефинитивно исплатио јер није само довољно да радите као што сам ја радила на повећању плата, пензија, социјалних давања, пољопривредног буџета, да само радите и градите, јер људи морају и да вас упознају. Имали су прилику да ме упознају у посљедњих пет-шест година и мислим да је и овај резултат, између осталог, резултат тог блиског контакта", истакла је Цвијановићева.