latinica  ћирилица
11/10/2018 |  20:05 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Кантон десет: Српској листи три мандата у скупштини Ливањског кантона

Иако српских странака поново неће бити у федералном парламенту, у Кантону десет, Српска листа побиједила је у двије општине. Тако су добили три мандата у скупштини Ливањског кантона, док је СНС добио један мандат.

Три директна освојена мандата Српске листе, припала су представницима СНСД-а.

Задовољни оствареним резултатом, новоизабрани посланици, очекују да ће бити дио скупштинске већине Ливањског кантона.

"То значи много за нас у Кантону десет, јер управо та три посланика из реда српског народа су одлучујући фактор у формирању скупштинске већине. Мислим да нико неће моћи формирати власт, без наша три посланика, стиме и обезбјеђујемо себи учешће у Влади Кантона десет", рекао је Горан Броћета, носилац Српске листе Кантона десет ФБиХ.

Новоизабрани српски представници власти Ливањског кантона, и у овом мандату очекују три министарска мјеста.

Основни циљ и оно на чему ће радити у наредном периоду јесте побољшање положаја Срба у Кантону десет. Исто од њих очекују и српски повратници у федералне општине.

Анкетирани грађани Дрвара истакли су да су на општим изборима углавном гласали за Српску листу, те да се надају да ће новоизабрани политички представници радити за бољитак грађана и становништва у овом дијелу ФБиХ.

Ови општи избори, најбољи су показатељ и одраз положаја Срба у Федерацији БиХ.

"Жао ми је што и у осталим кантонима Срби нису остварили ни један мандат и то довољно показује у каквој ситуацији се налази српско становништво у Федерацији, да су у појединим кантонима, видјели сте по изборним резултатима, сведени на статистичку грешку", нагласио је  Горан Броћета, носилац Српске листе Кантона десет ФБиХ.

Већ сада је извјесно да у Кантону десет имају три директна мандата, уколико се број гласова значајно не повећа, након коначног пребројавања, постоји могућност да у скупштину Ливањског кантона уђе и четврти члан Српске листе.

Са СНС-ом онда би Срби на овом нивоу власти могли имати пет представника.