latinica  ћирилица
11/10/2018 |  21:20 ⇒ 22:33 | Аутор: Агенције

Хиљаде Хрвата поручили Кошићу да им он није предсједник

Неколико хиљада грађана Мостара учестовало је у протестној шетњи због избора Жељка Комшића за хрватског члана Предсједништва БиХ.

Протест који је организирала неформална група, названа "Хрватска младост" почео је код Грађевинског факултета Свеучилишта у Мостару.

ХДЗ-ови начелници општина Груде, Чапљина и Посушје прогласили су новоизабраног хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића непожељном особом у тим општинама. 

- Наши мотиви су врло јасни и једноставни. Не противимо се господину Комшићу као господину Комшићу, него као хрватском члану Предсједништва БиХ и, поготово, начину на који је постао хрватски члан Предсједништва БиХ. А, тај начин је да га нису изабрали грађани хрватске националности - казао је Данијел Јурић, донедавни студент Правног факултета.

Неколико хиљада учесника протеста, међу којима су били не само Хрвати из Мостара и Херцеговине, него и осталих градова ФБиХ затим су се запутили према канцеларији хрватског члана Предсједништва БиХ, гдје су исказали незадовољство, али и како су нагласили, послали "достојанствену поруку у свијет о прегласавању Хрвата".

Паљењем свијећа пред том канцеларијом и полагањем транспарената на којима је писало "Not My President" окончана је протестна шетња у Мостару.