latinica  ћирилица
11/10/2018 |  22:39 ⇒ 12/10/2018 | 15:10 | Аутор: РТРС

Радмановић: Додиков позив за заједничко дјеловање - битка за Српску

Потпредсједник Савеза независних социјалдемократа Небојша Радмановић рекао је у нашем политичком магазину Печат да позив који је предсједник СНСД-а Милорад Додик упутио Савезу за побједу за заједничко дјеловање у Сарајеву представља битку за Српску и за сваког њеног грађанина.

"Став и СНСД-а и Додика је да тамо треба заједнички наступати и занемарити разлике. Нажалост, постоје они који не мисле тако, они који, под ко зна чијим утицајем, неће то да ураде", истакао је Радмановић.

Подсјетио је да то није први пут да СНСД нуди сарадњу, те истако да није тачна прича да то СНСД ради јер без партија Савеза за побједу не може формирати већину на нивоу БиХ.

"Ми и не морамо бити власт на нивоу БиХ, и то смо већ показали, али то није добро за Српску. Зато Додик позива да идемо сви заједно, дијелићемо власт, спремни смо на уступке. Лако ћемо видјети да је већина из Српске у Сарајеву на страни СНСД-а и наших коалиционих партнера, а не на страни ових који се сада нешто буне, који немају ни подршку грађана ни већину за било шта", навео је Радмановић гостујући у Печату.

Он је додао да су грађани већином изабрали и предсједника Републике и српског члана Предсједништва БиХ на успјешним изборима на којима је било неких мањих проблема који се дешавају свугдје у свијету.

Радмановић је истакао да изборна воља грађана неће бити срушена, да то неће дозволити ни политичке партије које су добиле већину, те да прича о поновном пребројавању гласова изгледа прилично смијешно.

Рекао је да оба појединачна кандидата Савеза за побједу, који више и не постоји како се показало у посљедње вријеме, знају да су изгубили.

"Сада појединци покушавају да направе проблеме у Републици Српској, у својој земљи, у свом главном граду. То је недопустиво и мораћемо наћи начине да то превазиђемо", нагласио је Радмановић.

Радмановић је навео да СНСД сматра да је што прије могуће потребно формирати власт и у Српској, за шта већ постоје услови, као и да има услова за тако нешто и на нивоу БиХ.

"Није немогуће да у оквиру те коалиције, која сада има око педесет мандата, приђе још један број посланика, тако да буде велика већина, што је добро за стабилност Српске. И то је једна од гаранација да ћемо брзо формирати власт у Српској", казао је Радмановић.

Када је ријеч о томе коме ће бити повјерен мандат за формирање нове владе Српске, Радмановић је истакао да је уобичајена пракса у свијету да мјесто мандатара добије она странка која је освојила највише гласова на изборима и нагласио да грађани Српске то очекују.

"Велика је разлика нас и наших коалиционих партнера у опредјељењу грађана. Ми из СНСД-а немамо ни право да кажемо препуштамо неком другом мандат", нагласио је Радмановић.

За тврдње појединих представника опозиције да је бањалучки Трг Крајине "једина слободна територија", Радмановић је рекао да је цијела Српска слободна територија за све њене грађане, али и оне који нису из Српске, те да су такве тврдње благо речено смијешне.

"Овдје има крупнија конотација. Двадесет година градимо и успјели смо да достигнемо демократски изборни ниво као ЕУ којој тежимо. Сада се појавио неко ко је изгубио и покушава да обесмисли тај крупан демократски корак и позива да се то сруши у потпуности. То не може и неће успјети", нагласио је Радмановић.

Говорећи о случају страдања младића Давида Драгичевића, он је навео да ту свој посао морају урадити надлежне институције, као и да нема никакве кривице политичара који се прозивају.

Говорећи о пороблему формирања власти у ФБиХ, Радмановић је навео да сви проблеми у том ентитету проистичу још од Вашингтонског споразума, као и да Хрвати нису равноправни у том ентитету, као ни Срби.

Радмановић је рекао да стање у том ентитету сада компликује и избор хрватског члана Предсједништва Жељка Комшића, као политичара из Сарајева којег не подржава већинско хрватско бирачко тијело.

Према његовим виђењу, проблем дугорочне стабилности БиХ је у рукама бошњачке политичке елите која неће или не види шта се дешава.

Радмановић је за бошњачку политичку елиту рекао да не разумије права народа која важе свуда у свијету и да покушава да у једној немогућој ситуацији наметне мајоризацију.

"Када би они /бошњачка политичка елита/ озбиљно размишљали о равноправности свих у БиХ и путу ка ЕУ, онда се ово не би дешавало. Нажалост, они не мисле тако и сигурно ће се компликовати ситуација у БиХ и самим тим и кораци напред ка ЕУ о чему смо сви сагласни у БиХ", сматра Радмановић.