latinica  ћирилица
12/10/2018 |  18:28 ⇒ 13/10/2018 | 10:16 | Аутор: РТРС

Због Дудаковића опет јаз између некада зараћених страна

Дио оптужнице, Атифа Дудаковића терети и за злочине над Бошњацима, припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне покрајине западна Босна, на подручју Бихаћа и Цазина. У Великој Кладуши, некадашњем административном центру западне Босне, реаговања су подијељена.

За једне ратни злочинац – за друге херој. Оптужница против Дудаковића поново је продубила јаз између некада зараћених страна у Великој Кладуши. Присталице некадашње области западна Босна сматрају да је Дудаковић и те како одговоран за ратне злочине, и да због тога мора да одговара.

У Великој Кладуши кажу да је сигурно да мора да одговара, и то не само он, него свако ко је то чинио.

"Наравно, свако треба одговарати за своја дјела. Само нека се ради по закону. Ко је шта урадио нека одговара", сматрају у Великој Кладуши.

Демобилисани припадници Армије БиХ, с друге стране, негирају било какву Дудаковићеву везу са злочинима у западној Босни.

"Зна се добро да је Атиф Дудаковић наш ратни командант, који је одбранио ову државу заједно са нама, и то је велика неправда", могу се чути коментари у Великој Кладуши.

Сматрају и да је процес који се против Дудаковића води – фарса.

"Није логично, јер досадашња истрага је потврдила да он као командант није учествовао ни у каквим злочинима", кажу.

Званичних изјава о овој теми није било.

Из општинске управе Велика Кладуша данас нису жељели да коментаришу подизање оптужнице против Атифа Дудаковића.

Без коментара су и бошњачке организације, проистекле из рата. О Дудаковићевим злочинима огласили су се чланови Завичајног удружења "Уна" из Бањалуке.

Сматрају да је напокон дошло вријеме да Дудаковић одговара за злочине над Србима.

Бошко Кантар, Завичајно удружење "Уна" каже да је ипак дошло пуно правоснажних изјава, било је баш пуно доказа, и мисли да је сада право вријеме за праву одлуку Суда БиХ.

Надају се да ће овај случај значити коначан престанак спровођења селективне правде, према којој су једини кривци за ратне злочине – били Срби.