latinica  ћирилица
12/10/2018 |  18:34 ⇒ 20:13 | Аутор: Агенције

Стандард: Егзодус становништва пријети опстанку Хрватске

Аустријски дневник Дер Стандард објавио је велики чланак о масовном исељавању са Балкана, у којем наводи да су главни разлози за то "жеља за бијегом од неслободе, зависности о странкама и ниских платама", а анализира и исељавање из Хрватске која је за разлику од осталих у регији чланица Европске уније.

У Хрватској, чланици Европске уније, егзодус становништва поприма пријетеће размјере за опстанак државе, констатује Стандард и наводи податке Еуростата према којима се из Хрватске иселило 14 одсто становништва, док је просјек ЕУ 3,8 одсто.

"Исељавање из регије се једва може зауставити", пише аустријски лист, и додаје, како нарочито Косово и БиХ живе од новца које у домовину шаљу људи из дијаспора. На Косову новац из дијаспоре чини трећину БДП-а, а у БиХ 15 одсто. Напомиње се и да исељавање изазива и разне социопсихолошке проблеме, па тако они који остају добивају осјећај напуштености јер им рођаци и пријатељи одлазе у иностранство.

Ове податке о исељавању из регије, лист поткријепљује и мишљењем стручњака за миграције који наводе да исељавање из источне у средњу и западну Европу није ништа ново. Наиме, приход по глави становника у источној Европи 1910. године био 28 одсто нивоа у средњој и западној Европи. Данас је 33 одсто.