latinica  ћирилица
12/10/2018 |  19:01 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Гријање - када, какво и пошто?

Ближи се почетак сезоне гријања, а с њим и недоумице грађана - хоће ли почети на вријеме, какав ће бити квалитет и колико ће плаћати...

У Бањалуци од понедјељка најављују топле радијаторе. Све је, кажу у ЕКО топлани спремно и грађани не треба да брину, увјеравајући да је највећи комунални проблем урбаног дијела Бањалуке ријешен.

Мишљења суграђана су подијељена - једни су задовољни, али сматрају да је већ требало да буде укључено, док други истичу да нису задовољни ни квалитетом, ни цијеном

А цијена се неће мијењати, тврде у ЕКО топлани. Тренутно топлотном енергијом снабдијевају око 20 хиљада корисника.

"Досад је обезбијеђено више од 75 одсто потребног енергента. Сва количина је обезбијеђена на домаћем тржишту. Очекујемо да ће до краја године бити обезбијеђен дрвни сортимент за комплетну гријну сезону", наводи ЕКО топлана.

У Зворнику кажу да су завршили техничке припреме, енергената има довољно, а цијена остаје иста. Упсјешан почетак сезоне гријања очекују и у Бијељини.

Бјељинци наводе да је скупо за садашње услове, али да немају алтернативу. Похвале и на рачун прошлогодишњих испорука.

Иста су очекивања 1.100 корисника градског гријања, колико их је регистровано у Бијељини. Цијена је на прошлогодишњем нивоу.

Директор бијељинске топлане, Јован Красовац, каже да су корисницима омогућили да услугу гријања плаћају на 12 мјесечних рата, тако да су наведене цифре онда 50 одсо мање.

Приједорчани су, чини се, најзадовољнији гријањем. Прелазак на дрвну биомасу за приједорску топлану показао се као пун погодак. Уз мању цијену енергента, то је у сезони омогућило и 24-часовно гријање. Једно је сигурно – у Приједору поскупљења гријања у овој сезони неће бити.

Директор Топлане Приједор, Зоран Кнежевић, каже да сада слиједе тзв. топле пробе које прелазе у редовно гријање. Енергент је прибављен у довољној количини, тако да грађани могу очекивати неометану предстојећу гријну сезону.

Док ће цијена гријања у већини општина и градова у Српскј остати иста, тиме неће моћи да се похвале корисници добојске топлане. За предстојећу сезону, због повећане цијене гријања, на годишњем нивоу мораће да издвоје до 100 КМ више.

Градска топлана Добој донијела је у априлу нови тарифни систем који уводи три категорије потрошача, умјесто досадашњих пет, па је гријање поскупило за домаћинства, снижено за предузетнике, а непромијењена цијена је остала за јавни сектор.